100.000 dopjes op het strand - Stichting De Noordzee

Op de Nederlandse stranden liggen naar schatting zo’n honderdduizend flesdopjes de boel te vervuilen. Dit bleek de afgelopen weken uit de afvaltellingen die Stichting De Noordzee vier maal per jaar uitvoert. Met mijn collega Merijn, een van onze afvalexperts, ging ik naar het strand van Terschelling om met eigen ogen te zien en te tellen hoe erg het is gesteld met afval op onze kust.
Borstels, gloeilampen en flessen
Al meer dan 10 jaar onderzoeken mijn collega’s hoeveel afval er op onze stranden ligt. Jaarlijks worden er grote hoeveelheden vastgesteld. Je zou denken dat de Nederlanders hun rommel netjes in de vuilnisbak gooien, maar dat valt vies tegen. Ook op Terschelling was het niet best gesteld met de hoeveelheid mensenrommel op het strand. Tijdens het tellen van de afvalstukjes kwam ik borstels, gloeilampen, auto-onderdelen, ballonkoordjes, plastic zakken, chocomelflessen en nog veel meer tegen. Herkomst: Engeland, Rusland, Azië maar duidelijk ook van Nederlandse strandbezoekers.
Hetzelfde
SDN telt al 10 jaar de afvaldichtheid op het strand. Ik had verwacht dat er de laatste jaren wel minder gevonden zou worden, maar het is al 10 jaar lang dezelfde hoeveelheid. Blijkbaar wordt het afval door schippers en strandbezoekers nog steeds zonder nadenken overboord gegooid of achtergelaten.
Dopjes, dopjes, dopjes
Naast de lampjes, visnetten en flessen viel 1 soort afval duidelijk op: flesdopjes! Overal op het strand kwam je ze tegen, zelfs in de duinen trof ik ze aan. We hebben ze verzameld om te laten zien hoeveel het er zijn. Daarnaast hebben we uitgerekend hoeveel het er gemiddeld zijn op het Nederlandse strand, namelijk 100.000!
Tijd om wat te doen aan het afval op het strand en in zee! Strandbezoekers en schippers: neem je eigen rommel voortaan mee en laat het niet achter.