De grootste strandopruimactie van Nederland, resulteerde dit jaar in het opruimen van maar liefst 5.103 kilo afval. Een schokkende 70.181 sigarettenpeuken werden hierbij van de stranden verwijderd, wat de peuk wederom tot de grootste strandvervuiler maakt. Met deze actie vestigen we de aandacht op het afvalprobleem op de Nederlandse stranden en werken we aan een aanpak bij de bron.
De sigarettenpeuk blijft grootste strandvervuiler
Tijdens de vijftien dagen van de Beach Cleanup Tour verzamelden vrijwilligers handmatig 70.181 peuken. “Dit is slechts een fractie van het totale aantal. Te veel mensen beschouwen het strand nog steeds als een asbak. Dat moet veranderen, want peuken zijn enorm schadelijk voor de natuur,” aldus Ewout van Galen, directeur van Stichting De Noordzee.
Sigarettenpeuken bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten giftige stoffen zoals kwik, nicotine en lood. Eenmaal in het milieu breken de peuken af tot schadelijke micro- en nanoplastics. Slechts één peuk kan duizend liter zeewater vervuilen en de peuken worden regelmatig teruggevonden in de magen van vissen, zoogdieren en vogels.
Meer rookvrije stranden nodig
Daarom zetten we bij de 27 Kustgemeenten in Nederland in op meer rookvrije stranden als oplossing voor het peukenafval. Van Galen: “Rookvrije stranden zien wij als een effectieve maatregel. Momenteel hebben vier van de 27 kustgemeenten een gedeeltelijk rookvrij strand. Wij willen graag dat dit aantal snel toeneemt. De stappen om tot een rookvrij strand te komen zijn helder, en de voordelen zijn duidelijk. We bieden graag onze ondersteuning aan om kustgemeenten te helpen hun stranden peukenvrij te maken. Op Ameland, waar een rookverbod geldt van mei tot september, werden dit jaar geen peuken op het strand gevonden, wat bewijst dat zulke maatregelen effectief kunnen zijn.”
Van opruimen naar oplossen
Van Galen benadrukt dat opruimen alleen niet voldoende is: “Uit ons twintigjarige onderzoek blijkt dat de Noordzee langzaamaan schoner wordt, maar afval op het strand en in zee blijft een groot probleem. Om dit aan te pakken, moeten we ons richten op de bron van het afval.”
Een nieuw initiatief, ‘Meet Mee voor een schone Noordzee’, zal vrijwilligers inzetten om met behulp van een app het hele jaar door data over strandafval te verzamelen. Deze data biedt waardevolle inzichten die kunnen bijdragen aan betere beleidsmaatregelen.
Maatregelen gericht op bronaanpak werken
Er was ook goed nieuws: strandteams constateerden een afname van het aantal gevonden doppen, plastic flesjes en blikjes. Dit laat zien dat maatregelen, zoals de Europese verplichting om doppen aan flesjes vast te maken, effectief zijn.
Bijzondere vondsten
Zoals ieder jaar deden de vrijwilligers ook dit keer enkele opvallende vondsten. Een pak melk uit Polen, een chocoladewikkel uit 1991, en zelfs een kogel van een Amerikaans machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog illustreren hoe afval kan reizen en hoe lang het in het milieu blijft.
Dank aan alle betrokkenen
Stichting De Noordzee wil graag alle vrijwilligers, sponsoren, strandpaviljoens, gemeenten en andere partners enorm bedanken voor hun geweldige inzet en bijdrage. Zonder hen zou de Boskalis Beach Cleanup Tour niet mogelijk zijn. De gezamenlijke inspanning maakt deze opruimactie jaar na jaar een succes en draagt bij aan een schonere en gezondere Noordzeekust.