14 stranden opgeruimd tijdens start MyBeach-seizoen - Stichting De Noordzee

Opruimactie bij Paal 69 in ZandvoortStichting De Noordzee geeft startsein campagne voor schonere stranden en zee
In 14 strandgemeentes langs de gehele Nederlandse kust, vond op 28 juni een grootschalige opruim- en telactie van afval plaats. Hiermee is officieel het MyBeach-seizoen geopend. Op 24 MyBeach-locaties, dit zijn zones waar het strand wordt schoongehouden door badgasten, werden door 300 deelnemers 67 vuilniszakken opgehaald. MyBeach, een initiatief van Stichting De Noordzee, heeft als doel de stranden schoon te houden en mensen te informeren over de gevolgen van afval op het strand en in de zee. De campagne loopt gedurende het gehele strandseizoen. Iedereen kan meedoen met de activiteiten die de verschillende MyBeach-locaties organiseren, waaronder de MyBeach Cleanup Challenge: een 24-daagse schoonmaaktour in augustus.
5 MyBeaches Castricum (3)Kustplaatsen zetten zich actief in voor MyBeach
Op alle MyBeach-locaties is het strand opgeruimd en het afval geteld met de Strandscanner, een nieuwe app van Stichting De Noordzee waarmee afval en biologische aanspoelsels geteld kunnen worden.
Behalve een tel- en opruimactie van afval, organiseerden een aantal paviljoens ook andere activiteiten. In Castricum zijn vijf MyBeaches geopend, door burgemeester Toon Mans en directeur van Stichting De Noordzee Eelco Leemans. Deelnemende paviljoens zijn Deining, Zoomers, Zeezicht, Club Zand en Bad Noord. Op Texel is de winnaar van de actie ‘Kroon de Strandkoning’ bekendgemaakt: Sandra Deick. Strandbezoekers konden bij alle MyBeach-locaties een Strandkoning aankleden met afval. De zes MyBeaches op Texel zijn te vinden bij de strandpaviljoens bij Paal 9, 12, 15, 17, 21 en 28.
Bij Moio Beach in Cadzand konden bezoekers na de officiële opening door wethouder Peter Ploegaert, meedoen aan strandactiviteiten zoals bumball of kajakken. In ’s Gravenzande hebben de groepen 1 en 2 van de Vrije School Widar uit Delft.afval en aangespoelde zeedieren geteld. Bij Beachclub People in Kijkduin zijn zandsculpturen gemaakt. In Zandvoort bij Paal 69 is Alex van OBS Hannie Schaft benoemd tot MISTER afval, na afloop van de opruimactie. Bij paviljoen de Zeester is behalve een MyBeach, het educatieve Noordzeehuis geopend door wethouder Leendert de Lange. Bij de Buren van Nes op Ameland zijn levensgrote houten MyBeach-letters onthuld.
De overige MyBeaches zijn geopend op het strand in Oostkapelle (Berkenbosch), Ouddorp (’t Gorsje), Rockanje (Havana Beachclub), Hoek van Holland (Beachclub Royal), Noordwijk (Take2 en Buitengewoon) en Velsen-Noord (Statler & Waldorf)
Zie hier voor een verslag van de verschillende activiteiten bij alle deelnemende plaatsen en beeld.
MyBeach Cleanup Challenge 1- 24 augustus
Een team van Stichting De Noordzee gaat in 24 dagen de hele Noordzeekust opruimen en het afval tellen, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. Op de MyBeaches zullen kunstenaars, muzikanten en acteurs hun verhaal over de Noordzee vertellen. Deelnemers kunnen zich vanaf nu inschrijven via www.mybeach.info
Over MyBeach
MyBeach is een speciale zone op het strand bij een strandpaviljoen, te herkennen aan vlaggen, informatieborden en houten prullenbakken. Bezoekers houden hier het strand schoon. In de komende jaren wil Stichting De Noordzee het aantal MyBeaches verder uitbreiden, met als doel schonere stranden en een gezonde Noordzee. MyBeach is een initiatief van Stichting De Noordzee in samenwerking met paviljoens, gemeentes, de Nationale Postcode Loterij, stichting Nederland Schoon en van Oord.