Vandaag organiseerde Stichting De Noordzee de Filteretappe van Hoek van Holland naar Monster tijdens de zevende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019. Tijdens de etappe bewaarden deelnemers alle sigarettenfilters apart. Er zijn in totaal 2542 sigarettenfilters van het strand opgeruimd. De harde windstoten maakten het opruimen zwaar en het vinden van de filters lastig. Tijdens de etappe ruimden de 85 vrijwilligers in totaal 191 kilo afval op.
Sigarettenfilters zijn plastic en dragen bij aan plastic soup
Sigarettenfilters zijn schadelijk voor het milieu en dragen bij aan de plasticsoep. Filters bestaan voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en bevatten schadelijke stoffen. Een sigarettenfilter vervuilt tot wel 8 liter water. Daarnaast kunnen filters en resten daarvan aangezien worden voor voedsel en zodoende schadelijk zijn voor zeezoogdieren, vogels en vissen.
Onderzoek in Nederland
Op basis van langdurig strandafvalonderzoek uitgevoerd door Stichting De Noordzee zijn sigarettenfilters het meest gevonden afvalitem op toeristische stranden. In 2018 werden er tijdens de Filter Etappe 14.696 filters gevonden op hetzelfde stuk strand van 8 kilometer. Ook volgens de landelijke zwerfafval metingen uitgevoerd in gehele land, staan sigarettenfilters op nummer 1 (Ministerie Infrastructuur & Milieu, 2016).
Sigarettenfilters in het milieu, een wereldwijd probleem
Sigarettenfilters zijn niet alleen het meest gevonden afvalitem op Nederlandse toeristische stranden. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 4,5 biljoen sigarettenfilters in het milieu terecht komen (Surfrider Foundation, 2016). Zodoende staan sigarettenfilters wereldwijd in de top 3 van meest gevonden afvalitems op toeristische stranden.
Oproep: sigarettenfilters horen niet in zee of op het strand
Met deze Filteretappe vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor de sigarettenfiltervervuiling op Nederlandse stranden. Stichting De Noordzee roept strandbezoekers op om sigarettenfilters netjes in de asbak te gooien voor een schoon strand en een gezonde zee.
Beeld: Mart Smit