27 juni: Opening zes MyBeaches aan Nederlandse kust - Stichting De Noordzee

Hulp nodig bij schoonhouden van stranden en de zee
Woensdag 27 juni wordt op maar liefst zes locaties aan de kust het initiatief MyBeach gelanceerd. De MyBeaches worden geopend bij strandpaviljoens in Hoek van Holland, Noordwijk, Zandvoort en op Texel. Het unieke van MyBeach is dat bezoekers het strand schoonhouden, in plaats van de gemeente of het paviljoen. Met dit initiatief doet Stichting De Noordzee samen met ondernemers aan de kust een oproep aan alle strandbezoekers om mee te helpen de hoeveelheid afval op het strand en in zee terug te dringen.
Na de succesvolle opening in Noordwijk in 2011, is MyBeach nu uitgegroeid tot een landelijk initiatief verspreid over vier strandgemeentes. Tijdens de landelijke opening van MyBeach op 27 juni, zijn er diverse activiteiten bij de deelnemende strandpaviljoens. Zo is er een beach clean up voor kinderen op Texel en komt Nederlands kampioen kitesurfen Jalou Langeree MyBeach openen bij Paal 69 in Zandvoort. Bekijk www.mybeach.info voor het volledige programma per locatie.
MyBeach?
MyBeach is een 100% afvalvrije zone op het strand. Net als praten in een stilte coupé, is het not done om hier afval achter te laten. Het stukje strand is te herkennen aan speciale elementen, zoals informatieborden, prullenbakken en beach flags. De deelnemende strandpaviljoens in 2012 zijn: Beachclub Royal in Hoek van Holland, Take2 en Buitengewoon in Noordwijk, Paal 69 en Storm in Zandvoort en Paal 17 op Texel.
De paviljoens werken lokaal samen met gemeentes, VVV kantoren, watersportbedrijven en educatiecentra. Al deze partijen ervaren afval in zee als een groot probleem en zien MyBeach als een moderne en positieve manier om het strand schoon te houden.
De opening van MyBeach wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeentes, Promotiebudget Noord-Holland, Stichting Nederland Schoon, Ministerie IenM, Adessium en de Nationale Postcode Loterij. Stichting De Noordzee heeft als doel om met hulp van sponsoren in de komende jaren zoveel mogelijk nieuwe MyBeaches te openen.
Plastic Soep
Afval dat op het strand ligt en niet wordt opgeruimd komt in zee terecht. In zee drijven inmiddels grote hoeveelheden plastic, de zogenaamde plastic soep. Zeedieren raken erin verstrikt of zien de plastic deeltjes aan voor voedsel, waardoor plastic in de voedselketen terechtkomt. Met MyBeach wil Stichting De Noordzee de vervuiling afkomstig van toerisme aanpakken.