3 jaar na MSC Zoe containerramp haalt CleanUpXL bijna 90.000 kilo uit zee - Stichting De Noordzee

Het containerschip MSC Zoe verliest tijdens een storm boven de Wadden maar liefst 342 containers. Meer dan drie miljoen kilo lading belandt in zee. Veel rommel is opgeruimd, maar lang niet alles. Deze ramp en de afhandeling daarvan is voor ons aanleiding geweest om zelf de mouwen op te stropen en een project op te tuigen: CleanUpXL is geboren.

Geleerde lessen verzilveren

Na de ramp met de MSC Zoe is er echt iets veranderd! Door het in kaart brengen van 3000 km2 zeebodem met een zogenaamde sonar, weten we dat er naast resterende lading van de MSC Zoe nog heel veel meer andere rommel op de zeebodem ligt wat er niet hoort! Lading in zee laten liggen is voor ons geen optie, het druist in tegen alles waar we voor staan. De Waddenzee is uniek en niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, de Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland. De zeeën zijn van groot belang voor miljoenen vogels, zeehonden, vissen en andere dieren, maar ook voor de mens. Afval hoort niet in zee en het laten liggen schept een precedent.

Wat hebben we al gedaan?

Vanaf begin september is met vereende krachten de eerste opruimactie gestart. Met 6 dagen bergen, 7 duikexpedities op verschillende wrakken en strandopruimacties met 110 vrijwilligers hebben we 87.592 kilo afval uit zee gehaald. Het afval bestaat uit heel erg veel verschillende dingen. Enkele voorbeelden: grote en kleine spullen van plastic/kunststof zoals voetenbadjes, slippers, fleecedekens, oude visnetten en vispluis en een grote hoeveelheid nylon balen. Een groot betonblok en veel ijzerschoot, waaronder een onderstel van een vrachtwagen met banden, kleine container en zijkant van container, een verloren anker, oude data kabels. Verder nog kleinere onderdelen, zoals waterkokers, badjassen en donsjassen, scheermesjes, auto-onderdeel (koplamp), elektrische snoeren. De Waddenvereniging en Stichting De Noordzee kijken terug op een goede start van het driejarige project. Naast het afval uit zee halen, proberen we het geborgen afval zoveel mogelijk te hergebruiken en onze CO2-uitstoot te compenseren.

We doen dit niet alleen

Ja, er ligt een hoop afval in zee, maar gelukkig zijn er veel andere organisaties die afval uit zee halen, zoals de vissers en KIMO met Fishing for Litter. Zij vissen met hun netten tot vandaag de dag ook nog spullen van de MSC Zoe ramp op. Niemand heeft deze ramp gewild, de kapitein niet, de reder niet, de ladingeigenaren niet en ook de consument niet. Toch is het gebeurd en zijn de gevolgen tot op de dag van vandaag zichtbaar. We hopen gezamenlijk de zee schoner te maken en de lessen die we kunnen leren van de ramp met de MSC Zoe te borgen voor de toekomst. Iedereen kan meedoen om de zee schoner te maken.

CleanUpXL is een gezamenlijk gedragen en uitgevoerd project van de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon, Natuur- en Milieufederaties, duikers, bergers en recyclebedrijven en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

custom-image

Dankzij Postcode Loterij halen we resterende 800.000 kilo afval van de containerramp alsnog van de zeebodem

De Waddenvereniging heeft een cheque van ruim 1,9 miljoen euro ontvangen van de Nationale Postcode Loterij voor het project “Clean Up XL”. Het…