30 april: Opening MyBeach-Texel bij Paal 15 - Stichting De Noordzee

Opening MyBeach Texel 2013_lowresDen Burg, 29 april 2015 – Op 30 april om 9.30 uur vindt de opening van MyBeach plaats op Westerslag Paal 15. MyBeach staat voor een 100% afvalvrij strand dat schoongehouden wordt door bezoekers. Aan dit initiatief doen inmiddels 18 Nederlandse strandpaviljoens (inclusief een surfschool en een hotel) mee, waarvan maar liefst vijf op Texel: Paal 9, 12, 15, 17 en 28. Hun schone stukjes strand zijn te herkennen aan speciale MyBeach-elementen, waaronder grote scheepsmasten (een verwijzing naar de VOC en Texel 600 jaar stadsrechten), die met de op het strand gevonden rommel aangekleed kunnen worden.

MyBeach is een speciale zone op het strand, grenzend aan een strandpaviljoen; strandbezoekers houden hier zelf het strand schoon. Het stukje strand is te herkennen aan informatieborden, beachflags, prullenbakken en MyBeach afvalzakjes. MyBeach is op Texel omarmd door de ondernemers van Paal 17, in samenwerking met Ecomare en VVV Texel. Het initiatief van Stichting De Noordzee werd vervolgens ook geadopteerd door andere strandpaviljoenhouders, waardoor er nu vijf MyBeach-zones langs het Texelse strand zijn. Bezoekers van het strand ruimen hier niet alleen hun eigen rommel op, maar ook dat wat aanspoelt uit zee.

Bij de opening van MyBeach op Texel 2015 gaan de 100 leerlingen van de Vrije School het goede voorbeeld geven met een grote beach cleanup. Hierbij wordt al het afval dat op het strand bij Paal 15 wordt gevonden verzameld, geteld en gesorteerd. De ochtend wordt afgesloten met een VOC-spel in Ren je Rot-stijl. Langs de hele Noordzeekust vinden dit strandseizoen dergelijke opruimacties plaats op MyBeach-locaties, waarbij het afval wordt geteld met behulp van de Strandscanner, een speciale app waarmee je het afval dat je vindt kunt aanvinken op een lijst die doorgestuurd wordt naar Stichting De Noordzee. Met deze informatie worden de hoeveelheid en het soort afval op de stranden in kaart gebracht, zodat het probleem bij de bron aangepakt kan worden. In augustus wordt de hele Noordzeekust opgeruimd tijdens de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, net als afgelopen jaren. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus wordt het strand van Texel van afval ontdaan.