3800 mensen scrubben plasticvrij - Stichting De Noordzee

Europarlementariër Gerbrandy (D66) neemt ‘Ik scrub plasticvrij’-petitie in ontvangst
Vandaag heeft Europarlementariër Gerbrandy van D66 de ruim 3800 handtekeningen van de petitie ‘Ik scrub plasticvrij’ in ontvangst genomen uit handen van Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee (SDN). In minimaal 90 verzorgingsproducten – zoals scrubs – zit plastic, dat via de riolering in zee terechtkomt. Stichting De Noordzee wil een verbod op het gebruik van plastics in deze producten.
Europarlementariër Gerbrandy gaf aan zich zorgen te maken over de grote hoeveelheid afval in de oceanen en zich hier in het Europees Parlement voor in te zetten: “Ik heb inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie over het gebruik van plastics in verzorgingsproducten. De omvang van dit gebruik moet achterhaald worden en indien nodig moet er een verbod komen op dit soort producten.”
NIEUW: Groene lijst
Panelleden van het consumentenplatform Nudge, hebben een lijst van groene producten samengesteld: verzorgingsproducten waar géén plastic inzit. Consumenten worden opgeroepen om de lijst nog verder aan te vullen, zowel voor producten mét als zonder plastic. Bekijk groene lijst
Het aanbieden van de petitie gebeurde tijdens een politieke debat in Nieuwspoort, het laatste programmaonderdeel van de Plastic Soep Driedaagse. Gedurende drie dagen is er door de Plastic Soep Foundation campagne gevoerd om mensen bewust te maken van de gigantische vuilnisbergen van plastic in zee. Charles Moore, de ontdekker van de plastic soep in zee, was ook bij het debat aanwezig om zijn boek ‘Plastic Soep’ aan te bieden aan Gerbrandy. Moore voorspelt een “milieucatastrofe” als we niet snel iets doen aan het plastic in zee.
Wat is er aan de hand?
In veel scrubs, reinigingsgels, peelings en zelfs in bepaalde merken tandpasta, lipgloss en lenzenvloeistof zit plastic. Bij de ingrediënten staat polyethyleen, polypropyleen of polyethyleen terephtalaat, oftewel: verschillende soorten plastic. Uit onderzoek blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen. Plastic komt uiteindelijk in de voedselketen terecht, omdat zeedieren de deeltjes aanzien voor voedsel.