Deze zomer ruimt Stichting De Noordzee voor de negende keer de hele Noordzeekust op. In Zeeland werd er opgeruimd op de stranden bij Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. De opbrengst is meer dan vorig jaar. Toen werd er in vijf dagen 218,5 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden opgeruimd. De landelijke opruimactie gaat nog door tot 15 augustus.
Ondanks het afval zat de sfeer er goed in op het strand. “Het is fantastisch om te zien dat al deze mensen zich hard willen maken voor een schone en gezonde Noordzee,” zegt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee en zelf aanwezig bij de opruimacties bij Vrouwenpolder en Neeltje Jans. “Sommige mensen komen uit de buurt, andere mensen komen van ver om mee te kunnen helpen op de mooie Zeeuwse stranden. En iedereen brengt bergen enthousiasme mee. Mooi dat we zo samen ons kunnen inzetten voor de natuur!”
5.925 peuken
Net als vorige editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld.
Zo vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor deze vorm van vervuiling op het strand. “Peuken bestaan voor 95% uit plastic en zitten vol giftige stoffen,” legt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Eén peuk kan zo maar liefst duizend liter water vervuilen.”
De vrijwilligers ruimden in vijf dagen 5.925 peuken op. De meeste peuken werden gevonden op het strand bij Vlissingen. Vorig jaar werden er in vijftien dagen langs de hele Noordzeekust bijna 60.000 peuken opgeruimd, waarvan 8.020 in Zeeland. “Dit jaar was het gelukkig minder, maar het is slechts een momentopname, dus het maakt vooral zichtbaar dat er nog actie nodig is. We hebben peukenvrije stranden nodig voor een schone en gezonde Noordzee, dus daarom willen we dit probleem aanpakken.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan gemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.
Aangespoelde vogels
Behalve afval werden er ook veel dode vogels gevonden op het strand en in de duinen. De vogelgriep maakt ook op zee veel slachtoffers. Verkade licht toe: “Het is een heel naar gezicht. Het is belangrijk om afstand te houden van de dode en zieke vogels om de vogelgriep niet verder te verspreiden. We staan deze Tour ook stil bij het belang van bescherming en biodiversiteit van de Noordzeenatuur, en dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem.”
Nog 10 dagen opruimen
Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog aanmelden via www.beachcleanuptour.nl. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wil Stichting De Noordzee ook de schoonheid en biodiversiteit van de Noordzeenatuur laten zien. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen.