61 bruinvissen in de Oosterschelde - Stichting De Noordzee

Als op zondagmorgen om 6.30 de wekker gaat, denk je even: ‘Negeren en omdraaien’. Maar een paar uur later op de Oosterschelde, oog in oog met de allereerste bruinvis van de dag, ben je dit moment allang vergeten.
Wie beweert dat er geen bijzondere natuur in Nederland is, heeft het mis. Ga een dagje mee met een boot de Oosterschelde op, zet je blik op scherp, en gegarandeerd dat je aan het einde van de dag meerdere ‘exotische’ ontmoetingen hebt gehad*. Want dat er walvissen & dolfijnen in Nederlandse wateren zwemmen, blijft wat mij betreft een buitengewoon feit.
Tijdens de derde bruinvisscan op de Oosterschelde op 26 juni, zijn in totaal 61 bruinvissen geteld. Dit is een nieuw record! Hoe dat tellen gaat? Negen boten varen naast elkaar de hele Oosterschelde over. Een slimme bruinvis die dan nog aan onze aandacht ontsnapt.
Toetje
De zon hield zich niet aan haar belofte, en kwam uiteindelijk pas tijdens het avondeten tevoorschijn. Eigenlijk waren we uitgeteld, letterlijk & figuurlijk. Maar de verleiding van zo’n spiegelgladde Oosterschelde, avondzon en de kans op nóg meer bruinvissen konden wij niet weerstaan! Met dank aan de schipper die ons mee wilde nemen voor het toetje: 8 bruinvissen, goede bekomst.
De bruinvisscan is georganiseerd door Stichting Rugvin en mede mogelijk gemaakt door alle deelnemende schippers + boten, vrijwilligers en het Wereld Natuur Fonds.
* Voorwaarde is dat het nagenoeg windstil moet zijn!