70% van Europeanen vóór verbod op plastic tasjes - Stichting De Noordzee

Uit een enquête over plastic tassen van de Europese Commissie blijkt dat 70% van de respondenten voor een verbod op plastic tassen is. Meer dan 15.000 mensen hebben hun stem laten horen. Aan belangstelling dus geen gebrek.
Afval in zee vormt een grote bedreiging voor het zeemilieu en plastic tasjes dragen hier helaas ook aan bij. Zo vonden we in 2011 gemiddeld 29 tasjes per 100 meter strand tijdens monitoringen op het strand. Omgerekend naar de gehele Nederlandse kust (uitgaande van 340 km) zou dit neerkomen op bijna 100.000 tasjes.
Volgens de Namepa, een Amerikaanse ngo, zijn de tasjes die in zee terechtkomen na 10-20 jaar verdwenen, maar de vraag is of dit klopt. Tasjes vallen inderdaad uiteen in kleinere stukjes, tot op microscopisch niveau. Maar verdwenen zijn ze dan zeker niet. De hele kleine stukjes plastic die overblijven worden opgenomen door zeedieren en komen zo in de voedselketen terecht. Bovendien zijn deze zogenaamde microplastics bijna niet op te ruimen uit het milieu.
Wat zijn dan oplossingen? Een papieren zak levert in ieder geval geen grote problemen op wanneer het in zee terechtkomt, maar is weer niet zo handig in de regen op de fiets. Een biologisch afbreekbare tas is wellicht afbreekbaar wanneer deze in een speciale composteerinstallatie wordt verwerkt, maar wanneer deze zak in zee belandt dan is afbraak een illusie.
Kortom, voorkomen dat de zakjes in zee terechtkomen is de beste oplossing. Dit kan door het verbieden van plastic tasjes, maar ook andere initiatieven zoals het hergebruiken van plastic tassen met de tassenbol en het niet langer verstrekken van gratis plastic tasjes bij supermarkten draagt hieraan bij.
Dus voor de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat: vergeet je tas niet!