735 kilo afval en 2.067 peuken van Zeeuwse stranden opgeruimd - Stichting De Noordzee
Foto’s Zeeland BBCT 2023 I Stichting De Noordzee plastic korrels (pellets) (10)
Plastic korrels op het strand Beeld door: Stichting De Noordzee

Er werd opgeruimd op de stranden van Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. Daar werd opvallend veel klein plastic afval en plastic korrels gevonden. Ook raapten de vrijwilligers in totaal 2.067 peuken van de Zeeuwse stranden. De landelijke opruimactie gaat nog door tot 15 augustus.

De weersomstandigheden waren zwaar voor de deelnemers, maar ondanks de regen en harde wind gingen de vrijwilligers vol enthousiasme het strand op om afval op te ruimen. “We zijn al die geweldige vrijwilligers dankbaar dat ze de handen uit de mouwen steken voor een schoon strand,” zegt Sebastiaan Verkade, organisator van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “We vonden dit jaar in Zeeland veel kleine stukjes plastic en plastic korrels. De stranden lijken dan schoon, maar schijn bedriegt. Plastic korrels zijn erg lastig op te ruimen en kunnen heel schadelijk zijn voor bijvoorbeeld vogels, omdat ze dit kunnen opeten. Ik ben trots dat we samen met de vrijwilligers de Zeeuwse stranden een stuk schoner en mooier hebben achtergelaten.”

Veel peuken op de Zeeuwse stranden

Foto’s Zeeland BBCT 2023 I Stichting De Noordzee (17)
Beeld door: Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee vond dit jaar 2.067 peuken op de Zeeuwse stranden. De meeste peuken lagen op het strand van Cadzand, namelijk 789. “Op drukbezochte stranden zijn peuken het meest gevonden afval, hier in Zeeland vonden we ruim tweeduizend peuken. En dat is nog maar een fractie van het totaal. Peuken zijn schadelijk voor de natuur en het milieu,” legt Verkade uit. “Eén peuk bestaat voor 95 procent uit plastic, bevat meer dan zevenduizend chemicaliën en kan tot wel duizend liter water vervuilen. Te veel mensen gebruiken het strand als asbak.”

Rookvrije stranden zijn nodig

Om te voorkomen dat peuken in de natuur terechtkomen, roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op om rookvrije stranden in te stellen. Verkade: “Er is echt een momentum tegen peukenafval. De Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland kwam in 2019 als eerste met een initiatief en stelde een rookvrije zone in op het strand van Renesse. Ze waren een voorloper, en ondertussen volgen steeds meer gemeentes, zoals Noordwijk, Goeree-Overflakkee en Den Haag. Dit is nodig voor schone stranden en een gezonde Noordzee.”

Nog tien dagen opruimen

Foto’s Zeeland BBCT 2023 I Stichting De Noordzee (5)
Beeld door: Stichting De Noordzee

Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog steeds aanmelden via www.beachcleanuptour.nl.

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (57) Mart Smit

Peukenvrije stranden voor een schone en gezonde Noordzee

Het stra nd is geen asbak! Daarom komt  Stichting  De Noordzee in actie voor  peukenvrije stranden . Help jij ook mee? S igarettenpeuken  zijn…