Inmiddels 75 verzorgingsproducten met plastic op lijst - Stichting De Noordzee

De oproep van Stichting De Noordzee (SDN) om plastic deeltjes in verzorgingsproducten te vervangen voor milieuvriendelijke alternatieven krijgt veel gehoor. Tot nu toe hebben 2000 mensen de petitie getekend, zijn er Kamervragen gesteld en hebben een aantal producenten aangegeven in gesprek te willen met SDN. Om de plastics daadwerkelijk uit de producten te krijgen, is nog meer actie en draagvlak nodig.
Stichting De Noordzee heeft aan de hand van een willekeurige steekproef een lijst met verzorgingsproducten opgesteld waar plastic inzit. Inmiddels is deze lijst met tips van consumenten uitgebreid naar 75 producten. Bekijk de lijst

Belachelijk
Er zijn veel gelijksoortige reacties gekomen van mensen die de petitie tekenen, namelijk dat ze het ‘belachelijk’ vinden dat er plastic deeltjes worden toegevoegd aan producten zoals scrubgel, reinigingsgel, handzeep en soms zelfs tandpasta. En dat terwijl er genoeg milieuvriendelijke alternatieven zijn, zoals grof gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of het maalsel van de schil van noten en bamboe. Teken ook de petitie
Wat is het probleem?
Met zijn allen spoelen we onbewust miljarden kleine stukjes plastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zit namelijk polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleen terephtalaat (PET), of terwijl: PLASTIC. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen. Deze deeltjes komen in het (zee)milieu terecht wat schadelijk is voor het leven in zee.