Etappe 5: Mooie brede stranden, afval top 5 en de Kwade Hoek - Stichting De Noordzee

IMG_2886 (640x427)Vandaag hebben we met zes man het strand opgeruimd, vanaf Beachclub ‘t Gorsje in Ouddorp tot aan de ‘Kwade Hoek’ in Goedereede. Mooie brede en rustige stranden vandaag. We startten met een gedetailleerde afvaltelling over een lengte van ongeveer 200 m. De score: 163 stuks afval in totaal. Deze telling hebben we gedaan op een stuk strand wat dagelijks wordt schoongemaakt.
De top vijf:
1. Touwen/netten
2. Kleine stukjes plastic
3. Snoep/snackverpakkingen
IMG_2935 (640x427)4. Doppen
5. Stukjes glas
Bij de Kwade Hoek in Goedereede aangekomen schrokken we van wat we zagen. Vanaf hier ruimt de gemeente niet meer op en dat is direct zichtbaar. Heel veel afval uit zee, vooral touwtjes en stukjes net maar ook werkhandschoenen en stukken doek. Duidelijk afval dat is aangespoeld uit zee. Niet voor niets dat de local Matthijs Lievaert hier het
initiatief ‘Doe mee, verlos de zee’ is gestart. Bij elke strandopgang heeft hij grote bakken neergezet waar strandbezoekers en wandelaars het aangespoelde afval in kunnen doen. En met resultaat, het initiatief wordt door vele wandelaars gesteund, de IMG_2939 (640x427) (2)bakken moeten regelmatig worden geleegd.
Na onderweg naar de camping in het strandkarretje nog een nat pak te hebben gehaald maken wij ons nu op voor etappe 6.