Afval? Nou, dat is niet van mij hoor! - Stichting De Noordzee

Zondag 14 augustus zijn we in actie gekomen op de MyBeaches in Noordwijk. Op een luchtige manier wilden we het afvalprobleem en MyBeach onder de aandacht brengen.

Het idee
We vullen een bolderkar met afval dat we hebben gevonden op het strand. Daartussen leggen we allemaal items om uit te delen, die symbool staan voor de meest gevonden afvalitems: lollies, badeendjes *, afwasborstels, peukenbakjes.

De reacties
Team Stichting De Noordzee: Hallo meneer / mevrouw, wij hebben een heleboel afval gevonden op het strand, is dat misschien van u? [Verbaasde blik van strandbezoeker] Reactie 1: Afval? Nee hoor, dat is niet van mij. Ik gooi het altijd netjes in de bak! Reactie 2: Hahaha! Je maakt een grapje. Niet?? Écht niet? Vinden jullie dat echt allemaal op het strand??? Reactie 3: [Geen Strandbezoeker lacht een beetje zenuwachtig en loopt gauw door] Alle strandbezoekers die we gesproken hebben waren het met elkaar eens: wat goed dat dit probleem onder de aandacht wordt gebracht! Veel mensen spraken hun frustratie uit over het feit dat (andere) mensen zomaar afval achterlaten. Ook waren er mensen die hadden ‘inderdaad iets op tv gezien over afval in de Noordzee (vrijdagavond 19.30 Rtl 4 nieuws, item over Plastic in zee). Andere mensen, waaronder een toerist uit Duitsland die hier al jaren komt, viel het op dat het strand in Noordwijk de afgelopen jaren een stuk schoner is geworden. En dat klopt, de kustgemeentes in Nederland doen steeds beter hun best om het strand schoon te maken! Maar op de afgelegen stukken strand vinden wij na 10 jaar nog steeds gemiddeld 450 stuks afval per 100 meter. Waarvan een kwart afkomstig is van toerisme. De grote vraag: wie laat dat achter? Stichting De Noordzee gaat in ieder geval door met het promoten van MyBeach, Do It Yourself. Op naar (minimaal) 3 nieuwe MyBeaches in 2012!

* Badeendjes: in 1992 sloeg een zeecontainer met tienduizenden badeendjes overboord in de Stille Oceaan. Tien tot vijftien jaar later spoelden deze badeendjes aan op verschillende kustplaatsen in onder andere Engeland en Canada. Sterk spul, dat plastic…