Akkoord over Europees verbod op ontvinnen haaien op zee - Stichting De Noordzee

vinnen shark alliance_th De Europese Ministerraad en het Europese Parlement hebben op 6 juni het besluit genomen om een vergaand EU verbod in te stellen voor het ontvinnen van haaien op zee. Hierbij worden de vinnen van de haaien gesneden en het karkas terug gegooid in zee.

De noodzaak van een strengere invulling van de regelgeving uit 2003 met betrekking tot het ontvinnen is al jaren onderwerp van discussie in de EU. De Europese Commissie heeft in 2011 een voorstel gedaan om haaien enkel nog aan te landen met de vinnen vast aan het lijf. In 2012 stemde het EU Parlement met grote meerderheid in met dit voorstel. Nu heeft de Ministerraad ook ingestemd met een tekst. Daardoor kan nieuwe, strengere EU regelgeving worden opgesteld. De Shark Alliance voert al jarenlang campagne op dit onderwerp en feliciteert de EU ministers, het Parlement en de Europese Commissie dan ook met een akkoord dat eindelijk de mazen in de wet,  die het mogelijk maakten nog steeds haaien op zee te ontvinnen, zal dichten.

De Shrark Alliance is een coalitie van meer dan 130 organisaties, waaronder Stichting De Noordzee. Zij streven naar haaienbescherming gebaseerd op de beste wetenschappelijk inzichten. De Shark Alliance is een initiatief van en wordt gecoördineerd door de Pew Charitable Trust.