AkzoNobel eerste bedrijf dat kiest voor duurzaam zeetransport - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee geeft aftrap Clean Shipping Index.
Vanaf vandaag kunnen ladingeigenaren in Nederland met een paar muiskliks de milieuprestaties van rederijen inzien en vergelijken met de Clean Shipping Index. Zo kunnen de bedrijven kiezen voor de meest milieuvriendelijke rederij. Toegang tot de gegevens krijgen zij door zich aan te sluiten bij het Clean Shipping Netwerk. Vandaag organiseert Stichting De Noordzee in Hotel New York in Rotterdam een seminar voor de openstelling van dit netwerk in Nederland. AkzoNobel is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich bij dit netwerk aansluit.
De in Zweden ontwikkelde Clean Shipping Index is een online software applicatie om ladingeigenaren, dat zijn alle bedrijven die hun goederen per schip vervoeren, te helpen bij hun keuze voor milieuvriendelijk zeetransport. Met slechts een paar muiskliks kunnen bedrijven milieuprestaties inzien van rederijen en deze met elkaar vergelijken. De index omvat alle emissies van een schip, zoals uitstoot van CO2, NOx en SOx, en ook vervuiling van het water door afval, chemicaliën in antifouling, smeermiddelen, koelmiddelen en schoonmaakmiddelen die aan boord worden gebruikt.
Er zijn al 24 grote Zweedse ladingeigenaren, waaronder H&M, Ericsson en Volvo die de Clean Shipping Index gebruiken bij hun keuze voor ladingvervoer. In Nederland is AkzoNobel het eerste bedrijf dat met de index zal gaan werken. Ook hebben een flink aantal andere grote bedrijven belangstelling getoond. Een aantal hiervan zijn donderdag 11 november aanwezig in Hotel New York. Deze bedrijven kunnen zich vanaf dan ook aansluiten bij het Clean Shipping Netwerk.
Stichting De Noordzee is voorstander van zelfregulering door bedrijven op gebied van duurzaam vervoer en organiseert deze bijeenkomst. “Regulering van de zeescheepvaart is vanwege het internationale karakter veel te traag. Het is een verheugende ontwikkeling dat er nu vanuit de markt steeds meer vraag komt naar schonere scheepvaart. De komende jaren zullen wij ons hiervoor blijven inzetten en waar mogelijk bedrijven hiermee helpen,” aldus Merijn Hougee van Stichting De Noordzee.