Als een detective op het strand voor een schone zee - Stichting De Noordzee

Wie ben je en waar werk je?

Ik ben Marijke Boonstra, senior projectleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. Ik ben afvalexpert en onderzoeker. Daarnaast voer ik campagne voor de aanpak van afval in zee en zet ik mij in voor effectief overheidsbeleid en de inzet van het bedrijfsleven.

Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden. Veel ballonnen belanden in zee en spoelen aan op het strand. Ze vormen een bedreiging voor het zeeleven. Gelukkig verbieden steeds meer gemeentes het oplaten van ballonnen.

Wat heeft jouw werk met de Noordzee te maken?

Ik doe onderzoek naar strandafval op de Nederlandse Noordzeestranden. Daarmee breng ik de hoeveelheid en de bronnen van strandafval in kaart. Die kennis gebruik ik om te werken aan de bronaanpak van het afvalprobleem in en rond de Noordzee.

Kan je ons eens meenemen, hoe ziet een dag werken op / bij / voor de Noordzee er voor jou uit?

20201010_110902(0)

"De afgelopen jaren is de maatschappelijke aandacht voor plastic zwerfafval enorm gegroeid. Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen zich in willen zetten voor een schone Noordzee. Ook op het gebied van beleid zijn er belangrijke positieve ontwikkelingen. In 2021 wordt er statiegeld op plastic flesjes in gevoerd en worden plastic wegwerpartikelen zoals wattenstaafjes en plastic bestek verboden. Met deze stappen komt een schone en gezonde Noordzee dichterbij."

Marijke Boonstra, afvalexpert en projectleider Schone Zee
Beeld door: Jan Smit
Marijke Boonstra, senior projectleider Schone Zee

Voor ons strandafvalonderzoek bezoek ik elk kwartaal vier verschillende Noordzeestranden. Daarnaast bezoek ik voor Schone Rivieren twee keer per jaar een aantal onderzoekslocaties langs rivieroevers. Ik speur het strand en de rivieroevers af, breng al het afval in kaart en identificeer de bronnen: is het bijvoorbeeld weggewaaid van een paviljoen, achtergelaten door strandbezoekers, overboord geslagen van een schip of afkomstig van de visserij? Als ik weer met mijn eigen ogen zie hoeveel afval er ligt, wordt de urgentie van het probleem nog duidelijker. Tijdens het veldwerk doe ik daarom vaak inspiratie op voor nieuwe campagnes en oplossingen. Heerlijk om buiten te zijn in mijn buitenkantoor, daar vind ik veel inspiratie.

Daarnaast bestaat mijn werk uit het analyseren van onderzoeksdata, het schrijven van rapportages, en het lezen van en reageren op beleidsdocumenten, kamerstukken van de Tweede Kamer, wetenschappelijke artikelen en rapportages. Er wordt ontzettend veel onderzoek gepubliceerd over plasticafvalproblematiek – ik probeer mijn kennis zoveel mogelijk up to date te houden.

Ook ben ik vaak in gesprek met overheden, beleidsmakers en het bedrijfsleven (waaronder de maritieme sector). Die gesprekken zijn gericht op het aansporen tot actie. Met onderzoeksresultaten maak ik duidelijk wat voor afval in zee terechtkomt, wat de bronnen zijn en wat mogelijke oplossingen zijn.

6
Strandafvalonderzoek doen we altijd met z’n tweeën. Hier raapt collega Ewout het afval op, zodat Marijke het op de turflijst op kan schrijven.

Wat is het meest bijzondere dat je op/bij de Noordzee hebt meegemaakt?

De eerste keer dat ik strandafvalonderzoek uitvoerde, was ik op het strand van Noordwijk. De zee was kalm, er waren bijna geen golven en ik kon ver uitkijken over de zee. Opeens was er beweging: een bruinvis maakte een sierlijke beweging. Meerdere bruinvissen volgden en een groep van zes of zeven bruinvissen was te zien. Een heel mooie en bijzondere ervaring!

Tot slot, wat wens je de Noordzee toe?

Respect, zorg en effectief beleid. Dat klinkt wel erg zakelijk. Ik wens de Noordzee bovenal veel liefde.

Behalve voor strandafvalonderzoek is Marijke ook bij elke Beach Cleanup die we organiseren van de partij. Als afvalexpert vertelt ze graag meer over al het afval dat je op het strand tegen kunt komen. Beeld door: Jan Smit

Stichting De Noordzee 40 jaar

Stichting De Noordzee bestaat 40 jaar. Dit vieren we de komende tijd met deze reeks portretten, onze fotowedstrijd én een aantal verrassingen die we binnenkort onthullen. Hou ons dus vooral in de gaten!

Dit wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel.