‘Alsjeblieft, een stuk afval cadeau’ - Stichting De Noordzee

Zondag 14 augustus actie op MyBeach in Noordwijk
Aanstaande zondag komt het team van Stichting De Noordzee (SDN) naar het MyBeach strand in Noordwijk voor een speciale actie: alle strandbezoekers krijgen een stuk afval cadeau. Met deze actie vraagt SDN aandacht voor de plastic soep in zee. Op MyBeach houden bezoekers zélf het strand schoon, zodat zeedieren ons afval niet ongewenst cadeau krijgen.
Het team zal ‘s ochtends afval uitdelen op MyBeach bij strandpaviljoen Take2. Dit afval hebben medewerkers van Stichting De Noordzee verzameld tijdens onderzoek op het strand naar hoeveelheid afval. Het afval wordt symbolisch aan de strandbezoekers teruggegeven. ’s Middags komt het team in opnieuw in actie op MyBeach bij Playa Buitengewoon.
Plastic soep
Uit het onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er gemiddeld 450 afvalitems per 100 meter strand liggen. In onze Noordzee verdwijnt naar schatting jaarlijks 20.000 ton afval, ofwel 4000 volle vuilniswagens. Wereldwijd zijn er op vijf plekken in de oceaan drijvende vuilnisbelten gevonden ter grootte van een continent, de zogenoemde plastic soep.
Afval maakt het strand onaantrekkelijk, tweederde van de Nederlanders irriteert zich aan afval op het strand. Voor dieren die in zee leven zijn de gevolgen van afval veel groter: zij eten het op of raken erin verstrikt en verdrinken. Ruim 1 miljoen zeedieren sterven jaarlijks als gevolg van afval.
Wat is MyBeach?
MyBeach is een zone op het strand waar strandbezoekers zélf het strand schoonhouden. In juni 2011 zijn er twee MyBeaches geopend in Noordwijk. Het doel is om de komende jaren zoveel mogelijk MyBeaches te openen langs de Nederlandse kust. Als elke badgast ervoor zorgt dat zijn of haar stukje strand schoon blijft, zijn we een belangrijke stap dichterbij het oplossen van het (plastic) afval probleem.