ASC-logo gelanceerd voor verantwoorde kweekvis - Stichting De Noordzee

Vandaag presenteerde ASC haar nieuwe consumenten-logo voor duurzame kweekvis. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en is een consumentenkeurmerk voor verantwoord gekweekte vis, vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wildgevangen vis. Consumenten kunnen dankzij dit keurmerk makkelijker kiezen voor verantwoord gekweekte vis, zoals tilapia en tropische garnalen. Dat is hard nodig, want hoewel veel mensen denken dat kweekvis een duurzaam alternatief is voor wildgevangen vis: dat is lang niet altijd zo. Naar verwachting zal over enkele maanden het eerste product met dit logo in de schappen liggen.

ASC: keurmerk voor kweekvis
ASC is een onafhankelijke organisatie voor het certificeren van verantwoord gekweekte vis. Producten die dit keurmerk dragen, komen van viskwekers die voldoen aan de standaard voor duurzame visteelt. Deze kwekers werken aan het verminderen van de negatieve impact op de omgeving en de gemeenschap die mogelijk kan ontstaan bij de kweek. Het keurmerk werd in 2009 opgericht als evenknie van de Marine Stewardship Council (MSC), die alleen duurzame wild gevangen vis certificeert.
ASC op de VISwijzer
Stichting De Noordzee is verheugd dat gekweekt vis met dit ASC keurmerk voor consumenten in de winkel steeds dichterbij komt. Op de VISwijzer zal ASC, naast de groene, oranje, rode en MSC kolom, dan ook een plek krijgen dit jaar. Wij hopen dat in de toekomst alle vis in Nederland voorzien is van een MSC keurmerk voor wildgevangen vis en een ASC keurmerk voor kweekvis. Zie hier het nieuwsbericht van ASC >>
Stichting De Noordzee heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de duurzame ASC-standaard voor forel.
Duurzaamheid van kweekvis
Tilapia, Pangasius of tropische garnalen: het zijn gekweekte visproducten, die wij in Nederland veel eten. Bijna de helft van de vis die we consumeren is gekweekt. Viskweek lijkt het antwoord op overbevissing, maar gekweekte vis is lang niet altijd duurzamer dan wilde vis. Ook de kweek van vis veroorzaakt soms ernstige milieuproblemen.
Een kweeksysteem kan in open verbinding staan met de omgeving, bijvoorbeeld met de zee of een rivier. Dit kan zorgen voor vervuiling van oppervlakte water door mest, medicijnen en chemicalien; verspreiding van ziekten en parasieten door besmetten van wilde soortgenoten; kruising van ontsnapte kweekvis met wilde vis. Een gesloten kweeksysteem, dat niet in open verbinding met de omgeving staat, heeft deze nadelige effecten niet.
Ook het voer is lang niet altijd een duurzaam aspect van viskweek. Vissoorten zoals zalm, tarbot en paling eten veel vismeel en visolie. Voor het maken van visolie en vismeel is wilde vis nodig, wat kan leiden tot overbevissing. Zo is voor het produceren van één kilo gekweekte zalm ongeveer drie kilo wilde vis nodig. Hoe minder visolie en vismeel in het voer, des te duurzamer is de vis.
De meeste gekweekte vissoorten zijn kunstmatig te reproduceren. Maar de kweek van paling, tonijn en mosselen is afhankelijk van in het wild gevangen kleine visjes of schelpdieren (zaad). Door deze uit zee te halen en voor de consumptie verder op te kweken, blijft het probleem van overbevissing van bedreigde soorten of de schadelijke effecten van de vangsttechnieken bestaan.