Stichting de Noordzee

Schrijf die ballon af en sluit je aan

Tijdens een strandwandeling kom je regelmatig ballonnen en sierlinten tegen. Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100m strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar op de Noordzee. Veel worden er opgelaten tijdens Koningsdag. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Driekwart van de Nederlandse gemeenten doet niets aan ontmoedigingsbeleid
De Nederlandse regering heeft in 2014 een motie van de Partij van de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. De verantwoordelijkheid hiervoor is bij de gemeenten neergelegd.  Volgens onderzoek van Stichting De Noordzee heeft 5% van de gemeenten een verbod ingesteld, 6% voert actief ontmoedingsbeleid en 13% voert passief ontmoedingsbeleid. 76% van gemeente heeft geen enkele vermelding van beleid op ballonoplatingen.

Wil jij meehelpen met het versturen van oproepen? Klik dan hier.

Is jouw gemeente of oranjevereniging voorstander van het stoppen van grootschalige ballonoplatingen in Nederland? Sluit je dan aan! 

Het enige wat we daarvoor nodig hebben is het logo van je gemeente en/of oranjevereniging en een korte quote waarom uw organisatie mee doet. Wij nemen vervolgens contact op.   

Sluit je aan

 

Ontmoedigingsbeleid ballon oplatingen Nederlandse gemeenten