Beach clean up groot succes - Stichting De Noordzee

Afgelopen donderdag 2 september werd het strand van Wijk aan Zee op vier verschillende locaties schoongemaakt. Ruim 350 medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, Sponsor Bingo Loterij en Stichting Doen haalden, onder begeleiding en organisatie van de Surfrider Foundation en Stichting De Noordzee, ruim 12,5 duizend voorwerpen van het strand. De resultaten worden op 20 september aan het begin van de OSPAR meeting in Noorwegen gepresenteerd aan de aanwezige Europese ministers.
Tijdens de strand schoonmaak werden de deelnemers in vier groepen verdeeld. Elke groep moest een stuk strand van 200 meter breed, van duin tot zee, schoonmaken. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en een turflijst werd gedurende een uur hard gewerkt. Met trots werden de vuilniszakken en bijzondere vondsten als tafelbladen omhoog gehouden bij de groepsfoto. Niet alleen trots vanwege de actie, maar ook verbazing over de hoeveelheid afval die op het ogenschijnlijk schone strand te vinden zijn voerden de boventoon.
Grote winnaars en daarmee meteen grote verliezers, waren de touwen en netten kleiner dan 50 cm (2456 stuks), stukken plastic van 0-2.5 cm (1839) en stukken plastic van 2.5-50 cm (1337). Gevaarlijk voor zeezoogdieren en zeevogels. De dieren raken verstrikt in de touwen en netten of zien kleine stukjes plastic aan voor voedsel met alle gevolgen van dien.
Stichting De Noordzee en Surfrider Foundation blijven vechten voor een schone zee en danken de deelnemers hartelijk voor hun goede werk!
Top 4 afkomstig van land:
1) Doppen/dopjes 759
2) Sigarettenfilters 480
3) Zakken en tassen 465
4) Wattenstaafjes 406