Beat the Micro Bead App nu beschikbaar - Stichting De Noordzee

Gratis app waarschuwt voor micro plastics in verzorgingsproducten
Amsterdam, 8 november 2012 – Vandaag lanceren de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee een app die waarschuwt voor micro plastics in verzorgingsproducten. Steeds meer scrubs, shampoos en tandpasta’s bevatten kleine plastic bolletjes die wegspoelen via het doucheputje en vervolgens de waterzuiveringsinstallaties passeren. Gebruikers zijn zich hier echter nauwelijks van bewust en dragen zo ongewild bij aan de steeds groter wordende plastic soep.
Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: “Met de app kunnen consumenten de barcode van producten in de winkel scannen. Verschijnt er een rood scherm, dan bevat het product plastic. Code oranje betekent eveneens dat het product plastic bevat, maar dat de producent of winkelketen beterschap heeft beloofd. Dat zijn tot nu toe Rituals, De Tuinen, Etos, Hema, Kruidvat en Trekpleister.”
Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee: “Komen deze partijen hun belofte niet na, dan gaan ze letterlijk weer op rood. Zo kunnen we controleren of ze hun woord ook echt houden. Ga daarom vooral naar de App store en zoek “WARNINGS: PLASTICS INSIDE” om de gratis app te downloaden. En voor wie dat niet kan: op onze websites worden de lijsten ook gepubliceerd en bijgehouden. Consumenten die nieuwe producten tegenkomen met plastics inside kunnen dat via de mail bij ons melden. De eerste meldingen komen al binnen.”
De app, die is ontwikkeld in het kader van de campagne ‘Beat the Micro Bead’ van een grote groep milieuorganisaties uit de hele wereld, is helaas alleen beschikbaar voor iPhones vanaf 3GS en Ipad 2. Westerbos: “Helaas beschikken we over onvoldoende middelen om de app ook voor Androïd te ontwikkelen. We gaan daarom proberen om een fonds of filantroop te vinden, die uitbreiding van de app wil financieren”.
Kijk hier voor meer info over de app.
Meer informatieover de campagne ‘Beat the Micro Bead’
Videobrief Charles Moore

Music clip Beat the Micro Bead
Campagne Trailer
Of teken hier de petitie!