'Beat the Microbead' nu wereldwijd - Stichting De Noordzee

BeattheMicrobeadNederlandse campagne ‘Beat the Microbead’ vindt internationale weerklank
Jamaica – Amsterdam, 4 oktober 2013 – Vanaf vandaag is de internationale versie van de App ‘Beat the Microbead’ actief. Deze van oorsprong Nederlandse App biedt informatie over de aanwezigheid van schadelijke plastic microbeads in cosmetica producten en ondersteunt zo de milieubewuste consument bij zijn koopgedrag. De UNEP, de milieuorganisatie van de VN, gaf eerder dit jaar de opdracht om de Nederlandse App verder te ontwikkelen voor internationaal gebruik en voor alle smartphones. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation en Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee presenteerden vandaag deze internationale versie tijdens de GLOC-2 conferentie van de UNEP op Jamaica.
De App werkt met behulp van drie kleurcodes: rood geeft aan dat een product microbeads bevat; oranje geeft aan dat het product nu nog microbeads bevat, maar dat de fabrikant heeft aangegeven deze te vervangen of het product aan te zullen passen en groen geeft aan dat het product volledig vrij is van microbeads.
De financiering werd mede mogelijk gemaakt door de UNEP en het Britse Fauna & Flora International, die recent de ‘Good Scrub Guide’ gelanceerd hebben met daarin verzorgingsproducten met plastics in Engeland. De internationale Beat de Microbead App is vanaf vandaag gratis en in vijf talen beschikbaar: Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands.
Maria Westerbos: “In principe kan de App in alle landen gebruikt worden op voorwaarde dat lokale NGO’s lijsten aanleggen van verzorgingsproducten die plastic microbeads bevatten. De Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongkong en Canada doen dat al. Recentelijk hebben NGO’s uit Brazilië, Zweden en Nieuw-Zeeland zich ook aangemeld. We ontvangen veel positieve reacties en verwachten dat de App snel in veel landen te gebruiken zal zijn. De App is populair bij consumenten die bewust kiezen voor natuurlijk afbreekbare producten.”
Jeroen Dagevos: “Microbeads, de kleine plastic stukjes die aan cosmeticaproducten worden toegevoegd voor het zogenaamde scrubeffect, zijn helaas niet afbreekbaar. Door hun geringe omvang passeren microbeads in veel landen de waterzuivering en komen in open water terecht. Microbeads vormen zo een niet te onderschatten aandeel in de plastic soep die onze oceanen bedreigt. Door de samenwerking van meer dan 30 NGO’s kan de Beat the Microbead App nu ook op internationaal niveau een belangrijke bron aanpakken: de producten in onze eigen badkamer.
Westerbos: “Ja, want wie wil z’n haren nou wassen met plastic of z’n tanden ermee poetsen. Niemand, toch?”
De App is te downloaden via www.beatthemicrobead.org. Op deze site is ook de nodige achtergrond informatie te vinden.