Beroep tegen riooloverstort Egmond aan Zee - Stichting De Noordzee

Riooloverstort Egmond aan Zee moet uiterlijk 2011 verdwijnen.
Dinsdag 13 oktober vindt bij de Raad van State in Den Haag de zitting plaats over de riooloverstort op het strand van Egmond aan Zee. Stichting De Noordzee, de ANWB, Surfrider Foundation Europe, Holland Surfing Association (HSA)en de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) maken bezwaar tegen het voornemen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om de gemeente Bergen een vergunning te geven om tot 2015 ongezuiverd rioolwater te blijven lozen op het strand van Egmond aan Zee.
Al vanaf 2001 wordt door de overheid erkend dat riooloverstorten op het strand schadelijk zijn voor natuur, milieu en de gezondheid van badgasten. In 2005 zouden dan ook alle risicovolle overstorten gesaneerd moeten zijn. Het riooloverstort van Egmond aan Zee is, samen met die van Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk), inmiddels het laatste riooloverstort op de Noordzee stranden.
De gemeente Bergen is van plan de riooloverstort op het strand bij Egmond aan Zee pas in 2015 weg te halen. “Veel te laat!” vinden de protesterende organisaties. “Eerdere beloften de rioolpijp op het strand te saneren worden hiermee geschonden. Wij vinden dat de riooloverstort bij Egmond aan Zee uiterlijk 2011 gesaneerd moet zijn,” aldus Alex Ouwehand directeur van Stichting De Noordzee.
De riooloverstort van Egmond aan Zee ligt vlak bij de strandopgang, een gebied waar veel mensen ’s zomers recreëren. De pijp op het strand wordt aangeduid met een bord waar ‘hemelwater’ op staat, verdere informatie over de risico’s en aard van de overstort ontbreekt. Onvolledige voorlichting vinden de organisaties, want er is bij heftige regenbuien wel degelijk de kans dat ongezuiverd rioolwater direct in zee komt zonder enige behandeling. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken o.a. van Rijkwaterstaat dat ook hemelwater een gezondheidsrisico oplevert voor waterrecreanten.
Vooral surfers ondervinden erg veel overlast van riooloverstorten. Surfers liggen vaak uren achtereen in het water en komen zo langdurig en intensief in contact met geloosd rioolwater. Een oor- of holteontsteking kan dan al snel het gevolg zijn van een middagje genieten van de zee. Surfers zullen aanstaande dinsdag, gemobiliseerd door belangenorganisatie Surfrider Foundation Europe, in hun wetsuits en met surfplank naar de zitting komen om zo deze actieve groep gebruikers een gezicht te geven.