Bijna 20 ton afval opgeruimd tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee krijgt hulp van 2.320 vrijwilligers bij strandschoonmaak

In aanwezigheid van Tweede Kamerlid Fatma Koşer Kaya en burgemeester van Zandvoort Niek Meijer maakte Stichting De Noordzee zondag 14 augustus tijdens een feestelijke afsluiting de eindresultaten van de Boskalis Beach Cleanup Tour bekend. In veertien dagen haalde Stichting De Noordzee samen met 2.320 deelnemers 19.203 kilo afval van de Nederlandse stranden. De opruimactie startte op 1 augustus in Cadzand en op Schiermonnikoog, waarna de vrijwilligers richting Zandvoort trokken en in totaal 350 kilometer kust schoonmaakten. Het resultaat van de Boskalis Beach Cleanup Tour ligt aanzienlijk hoger dan tijdens de editie in 2015, toen haalde Stichting De Noordzee 11.555 kilo afval van het strand.

Hoeveelheid afval neemt niet af

Hoewel deze resultaten doen vermoeden dat de hoeveelheid afval in zee stijgt, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van Stichting De Noordzee dat de hoeveelheid gelijk blijft. “We hebben tijdens de Beach Cleanup Tour 2016 meer afval opgehaald dan een jaar geleden. Dat is een momentopname die afhankelijk is van onder meer de weersomstandigheden. De tour heeft weer zichtbaar gemaakt dat er heel veel afval in zee zwerft dat daar niet thuis hoort. Wij roepen iedereen op zich te blijven inzetten voor een schone Noordzee.” aldus directeur van Stichting De Noordzee Floris van Hest.

Toiletbril, koeienhuid, BH en bruinvis

Het overgrote merendeel van het gevonden afval is afkomstig uit de maritieme sector, maar er zijn ook opvallende vondsten gedaan. Zo stuitten deelnemers op flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een BH en een wervel van een volwassen bruinvis. 

Vierde editie Boskalis Beach Cleanup Tour

Dit jaar is de Boskalis Beach Cleanup Tour voor de vierde keer georganiseerd door Stichting De Noordzee. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 6.335 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.