De afgelopen twee dagen zijn er bij de Maasvlakte en op Ameland 3 witsnuitdolfijnen aangespoeld. Eén van deze dieren leefde nog maar is komen te overlijden. De andere 2 waren ook nog maar kort geleden dood gegaan. Niemand weet nog waarom deze dieren gestorven zijn. Daarom worden ze nu onderzocht.
Drie aangespoelde dieren binnen twee dagen
Op zaterdag 26 december werd een dode witsnuitdolfijn gevonden op de Maasvlakte. Het dier leek pas net overleden te zijn. De dag erop spoelde op het Amelandse strand nog twee witsnuitdolfijnen aan: een moeder met kalf. Het kalf was al dood maar de moeder leefde nog. Deze bleek bij onderzoek door een arts toch te zwak en er is toen besloten om haar te euthanaseren.
Unieke kans om te onderzoeken wat er gebeurd is
Witsnuitdolfijnen worden wel vaker voor onze kust gezien. Vaak is dat een stukje uit de kust. Alhoewel dat er de laatste twee jaar wel minder zijn dan voorheen. Omdat het niet vaak gebeurt dat er witsnuitdolfijnen op onze kust aanspoelen is dit een buitenkansje voor wetenschappers om te achterhalen waarom dit gebeurd is. Daarom worden alle drie de dolfijnen naar Naturalis in Leiden gebracht om daar onderzocht te worden.
Witsnuitdolfijn zou eigenlijk geen witsnuitdolfijn moeten heten
De witsnuitdolfijn is met zijn lengte van drie meter, na de tuimelaar de grootste dolfijnensoort van de Noordzee. In vergelijking met de tuimelaar is de witsnuitdolfijn wat minder slank en heeft een kortere snuit. Daarnaast is de witsnuitdolfijn te herkennen aan de zwarte kleur, witte buik, witte vlek achter de rugvin en de grijs-witte strepen over de flanken. De naam ‘witsnuitdolfijn’ is eigenlijk niet goed gekozen. Ondanks zijn naam hebben niet alle exemplaren een witte snuit.
Witsnuitdolfijnen zeldzaam, maar worden soms gezien
Uit een in het midden van de jaren negentig uitgevoerd onderzoek blijkt dat er in de Noordzee ongeveer 7000-8000 witsnuitdolfijnen leven. Binnen het Noordzeegebied komen de meeste witsnuitdolfijnen voor in het westelijke, noordelijke en centrale gedeelte van de Noordzee. In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn witsnuitdolfijnen zeldzaam, maar worden zo nu en dan wel gezien. Helaas niet vanaf het strand maar soms wel vanaf schepen die een (klein) stuk uit de kust varen.
Binnen één week drie witsnuitdolfijnen aangespoeld
leestijd: < 1 minuut