Blauw water, alsof je in de tropen bent - Stichting De Noordzee
Ecofriend_oyster-larvae-IMG_3582-oscarbos
Oscar aan het werk op zijn favoriete werkplek: de Noordzee. Beeld door: Oscar Bos

Wie ben je en waar werk je?

Ik heet Oscar Bos en ik werk als marien ecoloog bij Wageningen Marine Research.

Wat heeft jouw werk met de Noordzee te maken?

Alles! Ik doe bijna niks anders. Als onderzoeker werk ik vooral aan beschermde gebieden op zee, aan het behoud van biodiversiteit en aan natuurherstel. We leveren data, maken rapporten over ecologische waarden van gebieden op zee, we beoordelen de biodiversiteit, de status van soorten en habitats, de impact van visserij, enzovoort.

Vaak is dit nodig om aan rapportageverplichtingen voor bijvoorbeeld de Europese Kaderrichtlijn Marien of de Habitatrichtlijn te voldoen. Ook werken we aan natuurinclusief bouwen en monitoren we in dat kader een oesterherstelproject in het Gemini windpark.

140467-paardenmossel-Modiolus modiolus-horse mussel-wrak4114IMG_9508
Paardenmosselen gevonden bij een wrak op de Doggersbank. Paardenmosselen (Modiolus modiolus) kunnen tientallen jaren oud worden. Beeld door: Oscar Bos

Wereldwijd gaat de biodiversiteit helaas nog steeds sterk achteruit. In ons werk proberen we dat in cijfers en beelden te vatten, om zo bij te dragen aan het behoud.

Kan je ons eens meenemen, hoe ziet een dag werken voor de Noordzee er voor jou uit?

Gisteren was een heel dynamische dag, zo heb ik ze graag. Vroeg op, naar Scheveningen, en de zee op. Samen met De Rijke Noordzee hebben we een aantal onderwatercamera’s uitgeprobeerd op zee.

De meeste andere dagen beginnen zoals die van elke andere thuiswerker. Laptop, koffie, online meetings, afstemmen, overleggen, rapporten schrijven, brainstormen, financiën checken, en dan nog even boodschappen doen, want de koffie vliegt erdoorheen. Maar er gebeurt nu een hoop interessants moet ik zeggen. Zoals rondom het Noordzee Akkoord bijvoorbeeld. Er komen nieuwe beschermde gebieden, er wordt extra geld uitgetrokken voor onderzoek naar bescherming van soorten en habitats. Positieve ontwikkelingen!

137087-Dwergvinvis-Minke whale-Balaenoptera acutorostrata-IMG_9721-oscarbos

Wat is het meest bijzondere dat je op de Noordzee hebt meegemaakt?

Met Stichting Duik de Noordzee Schoon ben ik afgelopen jaren meerdere keren op expeditie geweest. Dat duiken op wrakken is heel bijzonder en spectaculair. Bij de Doggersbank bijvoorbeeld kun je soms 25 meter zicht hebben in de zomer. Blauw water, alsof je in de tropen bent. Ik heb daar gedoken op een aantal wrakken vol met dodemansduim, grote sponzen, naaktslakken en bijzondere vissen zoals de zeewolf. En in het water zie je soms enorme kwallen. De laatste keer zwom er rond het expeditieschip een uur lang een dwergvinvis.

125333-Dead mans fingers-Alcyonium-digitatum-Dodemansduim-P7101943-wrak2892-oscarbos
Dodemansduim op een scheepswrak. Dodemansduim (Alcyonium digitatum) is een zachte koraalsoort die je vooral op de Doggersbank en Klaverbank tegenkomt op scheepswrakken en stenen. Ook in de Oosterschelde is de soort te vinden. Beeld door: Oscar Bos

Tot slot, wat wens je de Noordzee toe?

Ik wens de Noordzee veel natuur toe, dat is nodig.

Stichting De Noordzee 40 jaar

Stichting De Noordzee bestaat 40 jaar. Dit vieren we de komende tijd met deze reeks portretten, onze fotowedstrijd én een aantal verrassingen die we binnenkort onthullen. Hou ons dus vooral in de gaten!

Dit wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel.

20200301 Weerspiegeling zon door Zita Veugen

Wedstrijd: jouw allermooiste strandfoto

Doe mee met jouw mooiste Noordzeestrandfoto en win ter ere van onze veertigste verjaardag een workshop op het strand.