Vandaag verscheen op ANP het bericht dat Staatssecretaris Henk Bleker gaat kijken of vissers betaald kunnen worden voor het opvissen van plastic. Bleker zegt hierin: Bij mijn weten zijn er in de zuidelijke Noordzee geen afvalbergen zoals in de Middellandse Zee.
Bleker, Stichting De Noordzee (SDN) wil u bij deze laten weten dat er wél ontzettend veel afval in de Noordzee is. Er drijven misschien geen zichtbare eilanden van plastic, maar de cijfers van verschillende onderzoeken naar afval liegen er niet om.
Ruim 10 jaar doet SDN onderzoek naar afval op het strand op de Noordzeekust. Gemiddeld spoelen er per 100 meter strand 450 afvalitems aan.
Eenzelfde beeld geeft het onderzoek van instituut IMARES naar stormvogels, een vogel die het grootste deel van zijn tijd op de Noordzee doorbrengt. In de maag van 1 stormvogel zitten gemiddeld 30 stukjes plastic. Beide onderzoeken laten in 10 jaar tijd geen afname van hoeveelheid afval zien.
Behalve deze zichtbare stukken afval, drijven er in de Noordzee ook hele kleine stukjes plastic, de microplastics. Uit recentelijk Belgisch en Engels onderzoek in de Noordzee blijkt dat deze stukjes mini plastic ook in de Noordzee voorkomen.
Oplossing
Is plastic vissen dé oplossing? Volgens ons draagt deze actie vooral bij aan het besef dat we een afvalprobleem hebben. En vormt het een bescheiden compensatie voor vissers. Wil je écht een oplossing voor afval in zee, dan zul je ook de vervuilers aan moeten pakken. Alleen plasticvissen is dweilen met de kraan open.
Stichting De Noordzee zet zich in om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. Met het project MyBeach gericht op strandbezoekers, maar ook door aan tafel te gaan met de scheepvaartindustrie en met producenten van plastic.
Bleker, er zijn wél afvalbergen in de Noordzee
leestijd: < 1 minuut