Blog Annick: Vogelopvang op zee, navigatielessen en de laatste zeemijlen - Stichting De Noordzee
WS - Wylde SwanWe zijn inmiddels in het druk bevaren Kanaal en vissersboten maken er een sport van om recht op ons af te varen en pas op het laatste moment uit te wijken. Soms wel spannend, zeker als je niet naar bakboord of stuurboord kunt, omdat daar andere schepen varen. Met de wind wil het nog steeds niet echt lukken. Dat is wel jammer (we hebben veel minder kunnen zeilen dan verwacht), maar het is niet anders.
Nog even en we zijn weer terug in Nederland… Het is echt super snel gegaan. Ruim zes weken leven we nu met elkaar in een kleine ruimte en dat is erg gezellig, de groep is ontzettend hecht geworden. Ook in Nederland zullen we zeker nog afspreken.
Vogelopvang
Zo nu en dan hebben we wat uitgeputte vogeltjes opgevangen. Halverwege de oceaan een boerenzwaluw (dachten we), die uitgeput in slaap viel op de hoorn van de MF/HF transceiver. Volledig in diepe slaap, we konden zelfs de GPS die er vlak naast zit bedienen zonder dat ‘ie er wakker van werd. En de dag daarna een klein zwart vogeltje met zwemvliesjes, een stormvogeltje. En afgelopen dinsdag landde er een wulp op het dek.
WS - zeilen 2
Navigeren
Over GPS gesproken: in speciale astronavigatielessen hebben we geleerd hoe je je positie op zee kunt bepalen met behulp van een sextant en een goede klok. Het is pittige stof en er komen een hoop berekeningen aan te pas. Daarnaast kunnen we de gewenste koers berekenen, onder invloed van stroming en verlijering (dat is de mate waarin een zeilschip door de wind naar lijzijde wordt weggezet) en deze tekenen op de kaart. Kortom, zelfs als de GPS uitvalt, vinden wij de weg naar huis.
Paaseieren zoeken
Afgelopen weekend was het Pasen. En wij hebben dat natuurlijk ook gevierd. Eén van de trainees had paaseitjes vanuit Nederland meegenomen, en die waren de nacht voor Pasen op het dek verstopt. Dusss… wij hebben als vanouds paaseieren gezocht! Daarna gingen we met z’n allen knutselen. Iedereen had oortjes gemaakt, echt heel grappig.
27 april is de reis echt voorbij. Een belevenis om nooit te vergeten!
Annick