Meer zon, meer strandgangers, meer peuken
In 2022 vonden we tijdens de Beach Cleanup Tour ruim 80.000 peuken over de gehele Noordzeekust. In 2023 ruimden we er bijna 28.000 op. Een groot verschil dat te verklaren is door de hoeveelheid strandbezoekers. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 75% van alle opgerookte sigaretten als peuk in de natuur verdwijnt. 2023 was een stuk minder goed weer en waren er minder strandbezoekers dan in 2022. Hiermee is direct het verband gelegd en ook de oorzaak van de peukenvervuiling. Wij zijn het zelf. Maar hoe zit dit met alle andere vormen van afval op het strand? Wat is het precies? En waar komen die vandaag?
Burgerwetenschappelijk onderzoek naar strandafval samenstelling
Om die bovenstaande vragen te beantwoorden doet Stichting De Noordzee samen met vele honderden burgerwetenschappers in het programma ‘Meet Mee voor een Schone Noordzee’ onderzoek naar strandafval. In dit programma gaan getrainde vrijwilligers in maart en oktober het strand op, om strandafvalonderzoek te doen. Dat wat ze meten, ruimen ze ook meteen op. En ook niet onbelangrijk; voeren ze in een digitale app in, die alle data verzamelt en doorstuurt naar de experts van Stichting De Noordzee. Zij berekenen de data en achterhalen de bron en oorzaak van de vervuiling. Met die kennis gaan wij het gesprek aan met producenten, vervuilers én beleidsmakers.
Als je weet wat de afval bron is, kun je die dichtdraaien
De data zijn erg belangrijk. Zo weten we de hoeveelheid en samenstelling van het afval per provincie, gemeente en zelfs per elke 50 meter. Dat betekent ook dat we met gemeenten of andere beleidsmakers afspraken kunnen maken over (beleids)maatregelen. Data is de basis geweest voor het ingevoerde statiegeld op flesjes en blikjes en het verbod op eenmalig te gebruiken plastics. Dit zijn landelijke generieke maatregelen, maar er zijn ook lokale verschillen. De ene gemeente heeft meer strandbezoekers en dus peukenafval dan andere gemeenten. Met een gerichte aanpak, die mogelijk zelfs per gemeente anders is, zijn we efficiënter én uiteindelijk ook goedkoper. Goed voor de natuur én voor onze portemonnee.
Meet Mee voor een Schone Noordzee
Het burgerwetenschappelijke Meet Mee programma gaat verder dan alleen opruimen. We ruimen namelijk niet alleen op, we lossen ook op. En dat kan niet zonder onze getrainde vrijwilligers. Vind jij het leuk om echt impact te maken en bij te dragen aan het dichtdraaien van de bron van afvalvervuiling meld je dan aan als vrijwilliger. Je krijgt van ons een training en de nodige informatie.Leuk om alleen te doen, maar zeker ook met familie, vrienden of collega’s.
Kijk voor meer informatie op meetmee.nl en meld je aan als vrijwilliger. Samen lossen we het op!