Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee - Stichting De Noordzee

De Buren van Nes Ameland (2)Succesvolle kick-off schoonmaakactie van Nederlandse kust
In de week van 11 tot en met 18 mei zijn 24 MyBeaches geopend met een schoonmaakactie van de stranden. Deze schoonmaakactie vormt tevens de aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee die van 1 tot en met 31 augustus plaatsvindt en als doel heeft om met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij te maken. Stichting De Noordzee roept iedereen op zich in te schrijven voor de tour en te helpen met het tellen en opruimen van afval.
Het afval dat gedurende de openingsweek is opgeruimd is gescand met de Strandscanner. Via deze app kunnen strandbezoekers Strandscanner en turflijstlive de hoeveelheid en het soort afval dat gevonden wordt aan de website doorgeven. Tijdens tien opruimacties op de MyBeaches zijn 7.065 stuks afval geteld door 138 vrijwilligers. Het grootste deel hiervan bestaat uit aangespoelde touwen en visnetten, gevolgd door plastic tassen. Snoep- en snackverpakkingen nemen een derde plaats in, stukken plastic de vierde plaats. Tot slot sluiten doppen de top vijf van meest getelde afvalitems.
Plastic soep bedreigt zee
De gegevens uit de Strandscanner gebruikt Stichting De Noordzee om de hoeveelheid afval te monitoren en zo een duurzaam gebruik van de Noordzee te stimuleren. Directeur van Stichting De Noordzee, Eelco Leemans: “Aan de hand van gegevens uit de afvaltellingen kunnen we samen met bedrijven en overheidsinstellingen gericht werken aan oplossingen voor IMG-20140516-WA0003de ‘plastic soep’. Microplastics en ander afval in de Noordzee vormen een bedreiging voor zeedieren die het afval voor voedsel aanzien of erin verstikt raken. Samen met ondernemers langs de kust, milieujutters en natuurorganisaties roepen we daarom iedereen op om deze zomer samen met Stichting De Noordzee mee te werken aan schone stranden en een gezonde zee!”
6.590 kilo afval
Vorig jaar werd de Boskalis Beach Cleaunup Tour van Stichting De Noordzee voor het eerst georganiseerd. Hierbij werd 6.590 kilo afval opgeruimd door bijna 600 vrijwilligers. Dit jaar wordt de tour van 350 kilometer over 31 etappes verdeeld, vorig jaar waren dit er 24. De vrijwilligers maakten toen bijna 15 kilometer strand per dag afvalvrij en vonden daarbij de raarste dingen. Zo werd er een rolluik, een legertank en een lading van Vrijwilligers Vlielandduizenden ‘zeemeerminnentranen’ (plastic korrels) gevonden. Touwen en netten werden het meest gevonden; naar schatting liggen er langs de kust minimaal 500.000 kleine en grote stukken visnetten en touwen.
Deelnemen
De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee begint op vrijdag 1 augustus in Cadzand en eindigt op zondag 31 augustus op Schiermonnikoog. Een overzicht van de verschillende etappes is hier te raadplegen. Geïnteresseerden kunnen zich via deze link inschrijven om deel te nemen aan één of meerdere etappes.
IMG_5292 (427x640)Facebook.com/Stichting.De.Noordzee
Twitter.com/DeNoordzee
#BBCT14