Bruinvis Thomas succesvol uitgezet boven Schiermonnikoog - Stichting De Noordzee

Gisteren was ik aanwezig bij de uitzetting van bruinvis Thomas in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Thomas was drie maanden geleden ziek gevonden in Duitsland op het wad bij de Wilhelmshaven. Nu is hij weer kerngezond en door de verzorgers van SOS Dolfijn teruggezet in de Noordzee.
Verwondingen
Bruinvis Thomas werd op 23 april 2008 gevonden. Door zeehondenopvangcentrum Seehundstation Norden-Norddeich is hij naar Groningen gebracht. Hier heeft SOS Dolfijn het dier in nood overgenomen en verzorgd in het opvangcentrum dat gevestigd is op het Dolfinarium.

Succesvolle uitzet

Met de opkomende zon stapten we om 5.45 in de auto’s en gingen samen met een camerateam van het Jeugdjournaal om 8.45 aan boord van de ‘Krukel’, de boot van LNV. Na een tripje van twee uur hebben de verzorgers Thomas te watergelaten. Hij leek meteen in zijn element te zijn: om en om dook hij in het water en kwam daarna weer rustig boven. Het Jeugdjournaal heeft een kort filmpje over de uitzet op haar site staan (zie link onderaan).
Bruinvissen vaak te zien langs de kust
De bruinvis is de kleinste ‘dolfijn’ van de Noordzee en gelijk de meest voorkomende. Langs onze kust worden ze het meest gezien in de winter en het voorjaar. Op een windstille dag in december tot mei zijn ze regelmatig te zien bij bijvoorbeeld Scheveningen en Den Helder. Het hele jaar door zijn ze te zien in de Oosterschelde. Ik heb ze zelf al een paar keer gezien bij Zierikzee en Burghsluis.
Samen zoeken naar oplossingen voor hard onderwatergeluid
Bruinvissen maken gebruik van sonar en hun gehoor om vissen op te sporen. Door mensen gemaakt hard onderwater geluid kan ervoor zorgen dat ze hun eigen sonar niet meer kunnen horen, waardoor ze geen vis meer kunnen vangen. Voorbeelden van hard onderwater geluid zijn heien op zee (voor windmolens op zee en voor olieplatforms) en munitie ontploffingen. Wij zijn daarom samen met die partijen op zoek naar slimme maatregelen om dit probleem op te lossen.