Bultrug gespot vanuit helikopter - Stichting De Noordzee

Tijdens een helikoptervlucht bij Texel is dit weekend een bultrug waargenomen. Dat blijkt uit foto’s die van deze walvis gemaakt zijn. Het is mogelijk hetzelfde dier dat drie weken geleden voor de kust van Egmond is gezien.
Moglijk hetzelfde dier als bij Egmond
Vliegend op ongeveer 2.5 mijl uit de kust van Texel, heeft de bemanning van de Helicopters Bristow Group in de vroege ochtend van 27 december een walvis gezien. De foto’s laten een bultrug zien met een donkere rugvin. Daarmee wordt uitgesloten dat het om het dier gaat dat vorig jaar bij IJmuiden opdook. In dit geval zou het om hetzelfde dier kunnen gaan als de bultrug die drie weken geleden voor de kust van Egmond gezien is. De foto’s van beide waarnemingen zijn echter van te veraf genomen en daarom onvoldoende geschikt om goed te kunnen vergelijken.
Waarnemingen van bultruggen pas sinds 2003
Bultruggen komen maar zelden voor onze kust. Tot en met 2002 zijn er nog nooit bultruggen gezien of gestrand. Sindsdien zijn er 9 gevallen bekend, inclusief die van drie weken terug bij Egmond, waarvan er vier dood aanspoelden. De vraag waarom er sinds 2002 opeens bultruggen voor onze kust te zien zijn is helaas niet op dit moment nog niet te beantwoorden. Ook niet waar deze dieren vandaan komen. Daarom zijn alle waarnemingen en foto’s van groot belang.
Help ons mee door foto’s en waarnemingen door te geven
Mocht u daarom één dezer dagen een bultrug zien en/of foto’s of filmmateriaal hebben dan willen wij dat graag weten. Op basis daarvan kunnen wij de foto’s vergelijken met foto’s van andere bultruggen die in de Noordzee gezien zijn. De contactpersoon voor waarnemingen is Wouter Jan Strietman, tel. 030-234 0016