Behalve kleine dolfijnachtigen, zwemt er af en toe een walvis in de Noordzee. De bultrug die voor de kust van Zeeland zwemt, houdt heel Nederland in zijn greep. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde bultrug die al sinds midden december voor de Noord-Franse kust rondzwemt. Volgens Jan Haelters van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zwom het dier wellicht zondagnacht via de Belgische kust naar Nederland.
Gevaar
‘De walvis werd maandag rond 11.00 in de monding van de Westerschelde waargenomen door het schip Frans Naerebout van Rijkswaterstaat’, vertelt Haelters. ‘Een controlevlucht van de Nederlandse kustwacht kreeg maandagnamiddag opdracht het dier in de gaten te houden en ook de haven van Rotterdam is gewaarschuwd. Aanvaringen met schepen zijn de grootste doodsoorzaak van bultruggen. Het dier loopt dus gevaar in een van de drukst bevaarde routes ter wereld.’ In Nederland zijn sinds 2003 jaarlijks bultruggen waargenomen. Met hun baleinen filteren bultruggen voedsel – zoals plankton – uit het water. Het vermoeden bestaat dat er minder voedsel beschikbaar is in de noordelijke overwinteringsgebieden van het dier, waardoor er de laatste jaren vaker bultruggen in het zuidelijke deel van de Noordzee worden gezien.
Zuid-Afrika
Op het zuidelijk halfrond leven ook bultruggen. Tientallen bultruggen heb ik daar zien zwemmen, springen of staartslaan, zoals de bultrug hiernaast op de foto. Nu maar afwachten tot de Noordzee-bultrug een dergelijk showtje weggeeft…