Bultrug Johannes - Stichting De Noordzee

Wat was (is) er veel commotie onder uiteenlopende organisaties, overheidsinstellingen en
Nederlanders die zich betrokken voelen bij bultrug Johannes. Vanaf het moment dat het dier gevonden werd afgelopen woensdag, waren deskundigen van maar liefst vier organisaties ter plekke: IMARES, Ecomare, KNRM én NIOZ. Deze partijen hebben hun uiterste best gedaan om de walvis te redden, maar helaas mochten hun pogingen niet baten. Op een zeker moment is besloten het dier in te laten slapen.
Juiste beslissing
De juiste beslissing wat ons betreft. Als zo’n groot dier zoals een bultrug dagenlang op het droge ligt, dan heeft dit verschillende nare gevolgen. Zoals uitdroging, spierschade, uitputting en mogelijke beschadiging van organen. Om nog maar niet te spreken over de mate van stress die het dier ervaart. Natuurlijk, het is een prachtig dier en het is heel erg jammer dat hij niet gered kon worden. Maar heel veel mensen hebben hun uiterste best gedaan om de bultrug terug in zee te krijgen.
Positief puntje
Wat in ieder geval wel positief aan dit verhaal is, is dat er kennelijk heel veel mensen zich bekommeren om de dieren die in onze zee leven. Hopelijk komt dit ten goede aan ons gezamenlijke doel, namelijk het beschermen van het leven in zee!
Protocol stranding levende walvissen
Wij zijn net als een aantal anderen er voorstander van dat er een protocol komt voor het stranden van levende walvissen. Net zoals er een protocol is voor het stranden van levende of dode bruinvissen. Zodat de volgende keer duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het in touw zetten van een reddingsactie en wie mag besluiten wanneer de reddingspogingen beter gestaakt kunnen worden. Wellicht kunnen daarmee ook een hoop negatieve reacties en onduidelijke berichtgeving in de media voorkomen worden. Want daar is een bultrug zeker niet mee gered.
Lees ook de reacties van andere organisaties:
Ecomare
SOS Dolfijn
IMARES
Greenpeace
Foto’s: Ecomare