Christien Absil met de VISwijzer op nr. 39 in ‘de Duurzame 100’ van Trouw - Stichting De Noordzee

Christien Absil, medewerker van milieuorganisatie Stichting De Noordzee, is vanwege haar inzet voor de VISwijzer op nummer 39 van ‘de Duurzame 100’ van Trouw gekomen. De VISwijzer wordt gezien als een belangrijke katalysator voor verduurzaming in de visserij. Christien Absil is de visionaire initiator, drijvende kracht en kennisbron achter de VISwijzer.
De Duurzame 100 van dagblad Trouw en omroep LLiNK brengt de 100 invloedrijkste ‘duurzame Nederlanders’ in beeld. Christien Absil is de zesde vrouw in de lijst, net achter Minister Cramer (nr 38). Zij staat hoger genoteerd in de top 100 dan de directeuren van het Wereld Natuur Fonds (Johan van de Gronden) en Greenpeace (Liesbeth van Tongeren). Christien Absil vormt samen met Bart van Olphen, de eigenaar van Fishes (de eerste duurzame vishandel van Nederland) op nr. 84, de voorhoede van invloedrijke Nederlanders die hun energie en enthousiasme in zetten om de wereld van visserij en viskweek echt een beetje duurzamer te maken.
Christien Absil is op de lijst van de meest invloedrijke ‘duurzame Nederlanders’ gekomen vanwege haar bijdrage aan de verduurzaming van de visserij door middel van de VISwijzer. Dankzij de VISwijzer op www.goedevis.nl kunnen consumenten en ondernemers kiezen voor duurzame vis.
In 2004 werd er nog nauwelijks gesproken over ‘duurzaamheid en vis’. In dat jaar is Christien Absil begonnen aan de ontwikkeling van een meetlat om vissoorten die in Nederland te koop zijn te beoordelen op duurzaamheid. Voor vissoorten die in de rode kolom staan geldt het advies ‘liever niet eten’, voor soorten in de groene kolom geldt ‘prima keuze’. Het rood, oranje en groene stoplicht-systeem van de VISwijzer is inmiddels in heel Nederland bekend.
In 2006 en 2007 heeft Stichting De Noordzee in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds de VISwijzer op grote schaal verspreid als belangrijk bewustwordings- instrument. Mede dankzij de VISwijzer zijn de ontwikkelingen in de Nederlandse visketen in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer consumenten stellen vragen in restaurants en in winkels. Supermarkten hebben aangekondigd dat alle versgevangen vis per 2011 het keurmerk van het MSC moet hebben (Marine Stewardship Council). Supermarkten als Super de Boer, de DEEN en de Dekamarkt hebben in samenwerking met Stichting De Noordzee hun eigen Viswijzer gemaakt. Visserijen op de Noordzee aan de slag gegaan met verduurzaming en certificering (o.a. de garnalenvisserij en de staandwantvissers op tong). Restaurants willen weten of hun vismenu wel duurzaam is. Ook het restaurant van de Tweede Kamer koopt sinds 2008 vis in op basis van de VISwijzer.
Christien Absil beschikte in 2004 over de visie om met de VISwijzer aan de slag te gaan. Haar kennis, internationale netwerk en doorzettingsvermogen hebben er aan bijgedragen dat er nu in steeds meer landen VISwijzers beschikbaar zijn.