Clean Team in actie op stranden in Noord- en Zuid-Holland - Stichting De Noordzee

Vanaf dinsdag 4 augustus gaat het Clean Team de Nederlandse stranden op om onder strandbezoekers aandacht te vragen voor afval. Het Clean Team is een promotieteam dat samen met strandbezoekers afval opruimt en is een initiatief van Stichting De Noordzee, KIMO en Rijkswaterstaat. Bij warm, droog weer zal het Clean Team gedurende de komende weken in negen gemeentes in actie komen. De aftrap vindt dinsdagmiddag plaats in Scheveningen en wordt vervolgd in Katwijk.
Clean Team
Bewapend met twee kliko’s en snoep voor helpende kinderen loopt het Clean Team over het strand om het gesprek met strandgangers aan te gaan. Het Clean Team maakt recreanten aan zee bewust van de gevolgen van het achterlaten van rommel op het strand. Deze bewustwording moet leiden tot ander gedrag: al het afval in de afvalbak.
Afval: stik er maar in!?
Afval op het strand en in de Noordzee vormt een groeiend probleem voor het leven in zee. Zeevogels zien plastic aan voor voedsel en stikken erin. Andere dieren zoals zeehonden en vissen raken verstrikt in afval en verdrinken. Voor de mens zorgt afval voor een bron van irritatie: wie ergert zich niet aan rommel op het strand? Bovendien kost het opruimen veel geld.
Zwervend Langs Zee
Om het afvalprobleem aan te pakken sloegen Stichting De Noordzee, Rijkswaterstaat en KIMO Nederland en België de handen ineen en ontwikkelden het project Zwervend Langs Zee. Met dit project willen de initiatiefnemers de hoeveelheid afval op het strand en zee in twee jaar tijd verminderen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met negen gemeentes: Ameland, Den Helder, Bergen, Zijpe, Velsen, Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Den Haag.