Clean Team vindt paraffine - Stichting De Noordzee

Afgelopen zaterdag was het Clean Team op het strand in Petten. Ze deden daar een vervelende ontdekking. Jonne (Clean Teamlid): “Toen we op het strand liepen, kwamen er surfers uit het water. Het viel ons op dat ze allemaal witte vlekjes op hun wetsuits hadden. De surfers kwamen op ons af, om te vragen of wij wisten waar dat witte spul vandaan kwam.”
Het bleek dat de surfers paraffine op hun wetsuits hadden. De paraffine dreef als confetti op het zeewater. Het bleek niet alleen in zee te drijven: “We hebben met het Clean Team zo’n 3 kilometer over het strand gelopen, en overal lag parrafine. Ook vonden we om de paar honderd meter een soort druppelvormige klompjes, van een olieachtige structuur’, vertelt Jonne.
Paraffine is een wasachtige stof die erg kleverig wordt als het warm is, meestal geelwit van kleur, soms met sporen van olie. Het wordt gebruikt bij de productie van allerlei producten die mensen in het dagelijks leven gebruiken: in de farmacie, cosmetica, voor verpakkingen etc.
Paraffine is schadelijk voor zeedieren. Als het in het darmstelsel van een vogel komt, vormt er zich een waslaag aan de binnenkant waardoor de vogels geen voedingsstoffen kunnen opnemen. Daarnaast geeft het ook overlast voor surfers en strandbezoekers.