CleanUpXL start met nieuwe berging afval uit Noord- en Waddenzee - Stichting De Noordzee

Aanleiding voor de start van CleanUpXL was de containerramp met de MSC Zoe – nu drieënhalf jaar geleden. Vorig jaar werd bij de eerste opruimactie binnen dit project al ruim 90.000 kilo afval uit zee gehaald. Het doel van CleanUpXL is om in drie jaar tijd zo’n 800.000 kilo afval van de zeebodem op te ruimen.

Op zoek naar onder andere afval afkomstig van de MSC Zoe

Tijdens de opruimactie wordt gezocht naar alle soorten afval, maar wordt er specifiek opgeruimd op plekken waar afval van de MSC kan liggen. In januari 2019 verloor de MSC Zoe tijdens een storm maar liefst 342 containers boven de Wadden, waarbij meer dan drie miljoen kilo aan spullen in zee belandt, zoals handtassen, waterkokers, tuinstoelen, compressoren, My Little Pony’s en ander speelgoed. Veel van dit afval is opgeruimd, maar nog lang niet alles. Tijdens de afgelopen Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee deze zomer is er bijvoorbeeld opnieuw afval aangetroffen afkomstig van de containerramp.

Projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging: “We vinden de meest bijzondere spullen in zee. Afgelopen jaar troffen we ook balen nylon aan, een halve vrachtwagen met grote rubberen banden, koffers en oude telecomkabels. We gaan de resultaten van de komende opruimacties zeker weer met iedereen delen. Niet alleen om bewustwording bij consumenten op gang te brengen, maar we willen ook actief in gesprek met producenten en of eigenaren van de spullen die we vinden op de zeebodem. Want we zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor en kunnen het alleen samen oplossen.”

De hoeveelheid verloren containers op zee neemt toe

Helaas komt containerverlies – zoals bij de ramp met de MSC Zoe – nog steeds voor. Sinds 2020 is het aantal incidenten en verloren containers zelfs fors toegenomen. Daarom pleit CleanUpXL voor maatregelen en strenge veiligheidseisen om containerverlies tegen te gaan. Maar ook voor meer preventie: er is meer voorlichting nodig om bewustwording op gang te brengen en uiteindelijk gedragsverandering te realiseren zodat minder spullen in containers vervoerd worden.

Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee: “Het is ondertussen zomer 2022 en nog steeds vinden we op de verschillende Waddeneilanden afval afkomstig van de MSC Zoe zoals speelgoed pony’s, koelkast-eierbakjes aan en vele plastic korrels. Dit toont maar weer eens dat hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen.”

Een klimaatneutrale opruimactie

Ook deze opruimactie binnen het project CleanUpXL wordt klimaatneutraal uitgevoerd. De schepen varen weliswaar op fossiele brandstoffen, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd binnen het project Valuta voor Veen. Voor alle projectpartners is het belangrijk dat de uitstoot betrouwbaar en dicht bij huis wordt gecompenseerd.

Over CleanUpXL

CleanUpXL is een gezamenlijk gedragen en uitgevoerd project van de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon, Natuur- en Milieufederaties, duikers, bergers en recyclebedrijven en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.