Consumenten spoelen massaal plastic milieu in - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee pleit voor plasticvrije verzorgingsproducten

Consumenten spoelen onbewust miljarden kleine stukjes plastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zit namelijk plastic, met name in ‘scrubs’ en ‘peelings’. Deze deeltjes komen in het (zee)milieu terecht wat schadelijk is voor het leven in zee. Stichting De Noordzee (SDN) roept op tot vervanging van plastic deeltjes in verzorgingsproducten door milieuvriendelijke alternatieven, die voldoende voorhanden zijn.

Stichting De Noordzee heeft een inventarisatie gedaan naar het voorkomen van plastic deeltjes in verzorgingsproducten, de zogenaamde ‘microplastics’. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie. Bij het gebruik van deze verzorgingsproducten onder de douche worden de stukjes plastic door het doucheputje gespoeld. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen.
Petitie: ‘Ik scrub plasticvrij’
Aangeschreven producenten reageren beperkt en zeggen dat het de ‘verantwoordelijkheid is van de consument’. De consument weet echter niet dat de ingrediënten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleen terephtalaat (PET) in verzorgingsproducten, in werkelijkheid plastics zijn. Daarom start Stichting De Noordzee een petitie: ‘Ik scrub plasticvrij!’ Ga naar www.noordzee.nl en teken de petitie.
Wat is het probleem?
Wereldwijd worden verzorgingsproducten met plastics door miljoenen mensen gebruikt. De kleine plastic deeltjes die in zee terechtkomen worden door dieren aangezien voor voedsel. Zo lijkt het op plankton, dat gegeten wordt door onder meer vissen en schelpdieren. Plastic heeft de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt. Dit heeft een negatief effect op het leven in zee.
“Met het gebruik van kleine stukjes plastic in deze producten wordt het milieu onnodig belast. Bovendien zijn alternatieven volop voorhanden”, aldus Jeroen Dagevos, projectleider afval van Stichting De Noordzee. “Alternatieven voor plastic deeltjes in scrubproducten zijn grof gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of het maalsel van de schil van noten en bamboe.”
Check de lijst met foute producten