Containerramp MSC Zoe herdacht - rondreizend kunstwerk onthuld - Stichting De Noordzee

Vanmiddag werd op Terschelling een kunstwerk onthuld door burgemeester Bert Wassink. Het was vandaag precies 1 jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. 342 containers sloegen overboord in de Noordzee. De stranden lagen bezaaid met o.a. stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Stichting De Noordzee liet een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Het zal rondreizen om mensen te herinneren aan de ramp en hen inspireren zich hiervoor in te blijven zetten. De eerste standplaats is het gemeentehuis van Terschelling.

https://www.youtube.com/watch?v=jaj6BI3otH4&feature=emb_title

Deze embed wordt niet getoond, omdat je geen toestemming hebt gegeven voor het gebruik van niet-functionele cookies. Alsnog akkoord?

De golf

Het kunstwerk ‘De golf’ is speciaal voor deze gelegenheid door kunstenaarscollectief Gejut gemaakt van het na de containerramp aangespoelde afval. Eilanders van de verschillende Waddeneilanden hebben dit afval gedoneerd. Het werk verbeeldt de gebeurtenissen van de nacht van 1 op 2 januari 2019 en de gevolgen voor de natuur. Behalve bij de getroffenen zorgt Stichting De Noordzee dat het kunstwerk op tafel komt bij beslismakers zoals de Tweede Kamer.

Voorkom een volgende ramp

Tijdens de onthulling werd teruggeblikt op de gevolgen die nog steeds voort blijven duren. Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: “Het is onacceptabel dat een jaar na dato 800.000 kilo afval in zee blijft liggen. We roepen met dit kunstwerk op om goed op te blijven ruimen, de ecologische effecten te blijven monitoren en samen alles op alles te zetten om een volgende ramp te voorkomen.”

2019: Het jaar van de containerramp

Onze stranden en dijken lagen bezaaid met plastic spullen en verpakkingsmateriaal. In het afgelopen jaar is veel werk gedaan om op te ruimen. Toch ligt er nog 800.000 kilo afval in de Noordzee en veel stranden zijn opgeruimd maar niet schoon. De containerramp duurt voort. Wat is er afgelopen jaar allemaal gebeurd? Lees hieronder ons complete jaaroverzicht.

MSC Zoe

Het jaar van de containerramp

Vandaag is het exact 1 jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. Onze stranden en dijken lagen bezaaid met plastic spullen en…