Dag uitstel #expeditie #doggersbank - Stichting De Noordzee

Vrijdag had de dag van vertrek moeten zijn, maar door het slechte weer werd de start van de expeditie een dag uitgesteld. Wat betekent dit nu voor de expeditie?
Aan de ene kant betekent een dag later vertrekken een dag minder voor de duikers om te duiken en voor ons een dag minder om onderzoek te doen. Het is nu eenmaal niet mogelijk en zelfs onveilig om met de slechte weersomstandigheden te gaan duiken en monsters te nemen. Daarnaast is het niet praktisch als het hele team de eerste dag al kapot gaat aan zeeziekte.
Aan de andere kant geeft deze vertraging ons een extra dag om ons voor te bereiden en even een paar testjes te doen met het materiaal dat wij gaan gebruiken. Zo hebben wij gisteren in alle rust kunnen stoeien met het planktonnet en de stroomsnelheidsmeter en hebben we kunnen oefenen met het ‘parcours’ om het monster, van ongeveer 1 liter, uit het net te gieten en vervolgens in een potje van 250 ml te krijgen.
Uiteraard past 1 liter nooit in een potje van 250 ml, vandaar dat wij het monster wat kleiner gaan maken. Dit doen wij door het monster in een emmer te gooien, en deze vervolgens via een trechter door een buis laten lopen. Onder aan deze buis bevestigen wij, geheel in wetenschappelijke stijl, een geïmproviseerde filter gemaakt van in stukken geknipt planktonnet dat op de plaats wordt gehouden door elastiek.
Op deze manier verdwijnt er dus een hoop onnodig water en houden wij alleen over wat wij nodig hebben voor het onderzoek.
Nu alles is getest en de spullen klaar staan om meegenomen te worden aan boord is het alleen nog maar wachten op beter weer!
Nils en Lars
Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier.
Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers