De Noordzee op! Experimenteren met vissen naar plastic - Stichting De Noordzee

Vrijdag 2 juni ben ik samen met mijn collega’s Jeroen en Marchien meegevaren met de ‘Mattanja’, een voormalige viskotter, nu in gebruik als boot voor duiktochten op de Noordzee. Doel van de tocht was om te experimenteren met een planktonnet. We willen namelijk weten of en hoeveel micro-plastics er in de Noordzee zitten.
Onderweg allerlei grotere objecten tegengekomen, zoals oranje werkhandschoenen, een plastic zak, een drinkflesje, een blikje en een groot stuk net. Tijdens de tocht hebben we een paar keer het net uitgeprobeerd. Even experimenteren met de vaarsnelheid. Te hard varen betekent dat je het net niet binnen kunt halen. Maar bij te weinig snelheid zakt het net te diep weg.
We waren erg nieuwsgierig naar de ‘vangst’: of we plastic zouden zien. Dat zagen we niet; wel erg veel plankton. Op de ene locatie vol met heel plakkerige eitjes en op de andere plek nog voller met (zoo)plankton. Geen plastic te zien. Maar om zeker te weten of er plastic in zit, laten we het maar analyseren. Ik ben benieuwd!
Verder was het vooral genieten. Heerlijk in de zon uitkijken over de zee, in de hoop een bruinvis te zien…. Die bleven helaas onder de golven verborgen, net als de andere dieren. Maar toch… alleen de kennis over wat er allemaal in de Noordzee zit doet je nog extra genieten van het staren over zee. Op zo’n dag besef je ook weer, waarom je bij Stichting De Noordzee werkt!
De bemanning was erg enthousiast, vol met leuke ideeën en mogelijkheden voor ervaringen op zee. Over een paar weken gaat mijn collega Joop mee naar de Doggersbank, dan kan hij misschien wat uitproberen. Half juli gaan we met een paar collega’s en wat mensen van de overheid ook met dit schip de zee op. Op die dag zullen we een aantal rapporten presenteren, maar staat vooral het ervaren van de Noordzee op de agenda. Ik heb er nu al zin in!