Het plan om ’s werelds grootste broodje paling te bereiden tijdens de Aaltjesdagen is gisteren van tafel gegaan. Dit tot grote opluchting van diverse milieuorganisaties waaronder Stichting De Noordzee.
Vol ongeloof lazen wij afgelopen maandag het bericht dat op de Aaltjesdag (13 juni) in Harderwijk een broodje van 2 bij 2,5 meter zou worden bereid, met daarop zo’n 75 kilo paling. Het doel van de cateraar was een vermelding in het Guiness Book of Records. Na de recordpoging zou het broodje in stukken worden gesneden en verkocht aan de toeschouwers. De opbrengst van de verkoop zou ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek naar het behoud en herstel van de palingstand.
Bizarre recordpoging
Stichting De Noordzee vond deze recordpoging onbegrijpelijk. De paling staat op de lijst van bedreigde diersoorten en wie gaat nu een bedreigde diersoort opeten om datzelfde dier te redden. Het zou hetzelfde zijn als bijvoorbeeld Stichting Aap broodjes met Orang-Oetan vlees zou verkopen om de aap te redden.
Er is vervolgens overleg geweest met het WNF om te kijken wat wij met deze actie zouden kunnen doen. WNF heeft contact opgenomen met de organisatoren van de Aaltjesdag om naar een gezamenlijke oplossing te zoeken. Tot driemaal toe is vanaf woensdag overleg geweest met de organisatie van Aaltjesdag.
Afzien van Grootste broodje Paling
De organisatie ziet nu echter af van de recordpoging. “Het was een moeilijk besluit”, meldt Henk Bilderbeek, voorzitter van Stichting Aaltjesdagen. Zij hadden veel tijd in het evenement gestoken en hadden het opgezet met de beste bedoelingen. Zij wilden namelijk de opbrengsten van het broodje aanwenden om een veelvoud aan paling uit te zetten.
Hoe goed het initiatief ook bedoeld was, het bezwaar van SDN en WNF was vooral gericht tegen gebruik van paling voor de recordpoging. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat ieder gevangen vis, er nu 1 teveel is. Daarnaast is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het uitzetten van pootaal een gunstig effect heeft op de palingstand. Het WNF opperde de paling te vervangen door makreel, een vissoort die niet wordt bedreigd.
De organisatie gaf aan dat zij van de Aaltjesdagen een mooi feest voor iedereen wilde maken. Zij wil niet betrokken raken in een politieke discussie over paling en om die reden hebben zij de stekker eruit getrokken. Daarnaast wisten zij ook al eerder deze week dat de recordpoging hoe dan ook geen plek opleverde in het Guiness Book of Records. Zij hadden niet de kosten willen dragen om de hele delegatie van het Guiness Book of Records over laten vliegen en zorgdragen voor hun overnachtingen.
Fantastische Aaltjesdagen toegewenst
Stichting De Noordzee is nu in ieder geval ontzettend opgelucht dat deze recordpoging niet is doorgegaan. Het weer is goed en wij wensen de organisatoren van de Aaltjesdagen en heel Harderwijk dan ook een geweldig feest toe!
De recordpoging Grootste broodje Paling gaat niet door
leestijd: < 1 minuut