Debat over brandstof subsidies voor visserijsector in Europese Parlement blijft voorlopig een tweestrijd - Stichting De Noordzee

Maandag 9 mei is men in het Europese Parlement nog niet tot een consensus gekomen over de verstrekking van brandstof subsidies aan vissers. Door de olie crisis en de stijgende brandstof prijzen komen veel vissers in financiële moeilijkheden en daarom heeft Alain Cedec van de European People’s Party (EPP) dit debat geïnitieerd.
Hij vraagt of de minimale hulp kan worden vehoogd van €30.000 tot €60.000. Op deze manier kunnen lidstaten meer hulp geven aan het economische aspect van de visserij sector. Andere leden van het Europese Parlement uiten hun zorgen om de kleinschalige visserij en benadrukken dat de subsidie verhoging gezien moet worden als een transitie maatregel.
Commissaris Maria Damanaki stelt dat bij het verhogen van de subsidies de competitie tussen de EU lidstaten zal verstoren, omdat sommige lidstaten nu eenmaal niet kunnen opbrengen door grotere financiële zorgen. Ook zullen volgens Damanaki deze subsidies de ontwikkeling naar duurzamer brandstof gebruik in de weg staan. Vissers kunnen ook meer gebruik maken van het Europese Visserij Fonds, aangezien pas 20% hiervan in gebruik is. Vissers kunnen hier dus veel meer voordeel uithalen.
Ook de Groenen van het Europese Parlement zijn tegen deze verhoging. De visserij sector moet hervormd worden en daarom moet er niet geïnvesteerd worden in destructieve brandstof slurpende visserijtechnieken. Hierdoor wordt een verkeerd signaal gestuurd vanuit de EU.
Ook de milieu coalitie Ocean2012, waar Stichting de Noordzee deel van uitmaakt, is tegen de subsidie verhoging. Zij stellen dat een verhoging van deze subsidies ingaat tegen het voornemen van de Europose Commissie om milieu belastende subsidies te elimineren. Het geeft volgens deze coalitie ook een verkeerd signaal af met het zicht op de herziening van het GVB. Daarbij is er ook geen duidelijke evaluatie van het effect van deze reeds bestaande brandstof subsidies en ook niet van de al eerder toegepaste verhoging van €3.000 naar €30.000 in 2007.
12 mei zal er gestemd worden over de resolutie.