Deelnemers Race of the Classics houden logboek bij - Stichting De Noordzee

“We hebben twee bruinvissen gezien, midden op zee!”, vertelt een van de deelnemers aan de Race of the Classics vlak na de finish van de race. De bemanning, die traditioneel bestaat uit studenten, keek de afgelopen week intensief om zich heen om waarnemingen te doen voor Stichting De Noordzee.
Ook dit jaar weer staken de studententeams in klassieke zeeschepen de Noordzee over tijdens de Race of the Classics. Stichting De Noordzee vroeg aan alle teams om een logboek bij te houden van alles wat ze op zee zouden tegenkomen. Na de finish zijn de logboeken opgehaald en zijn de gegevens verwerkt.
Vanaf vier van de twintig schepen werden bruinvissen gezien. Dat is een mooie score. Alle schepen maakten melding van drijvend afval. Dat ging om jerrycans, touwen en visnetten maar ook om vuilniszakken en ander huisafval. Toch viel de hoeveelheid afval de meeste bemanningen mee. Op enkele schepen was op volle zee een vermoeide vogel geland. Na een uurtje rust aan boord hadden de vogels hun reis vervolgd.
Voor de schippers was het minder rustig geweest tijdens de Race of the Classics 2009. Op de eerste dag werd de vloot geconfronteerd met dichte mist. Schepen moeten in de mist vertrouwen op radar maar een radar ziet niet alles. Naast radar is goed luisteren naar schepen en boeien belangrijk. Weinig rust voor de schipper. Vervolgens werd de oversteek naar Ramsgate gemaakt waarbij voornamelijk ’s nachts werd gezeild. Op de terugweg viel de wind weg en toen die opstak werd het meteen een dikke 6 beaufort. Werk aan de winkel dus. En tenslotte in Amsterdam barstte het studentenfeest los met veel bier en muziek. Menig schipper verlangde na de Race of the Classics naar en een groep met Duitse 65 plussers als chartergasten