Dian uit Veendam zorgde voor een ballonoplaatverbod in haar gemeente - Stichting De Noordzee

Ik zag bij Stichting De Noordzee dat het aantal gemeentes met een verbod op ballonoplatingen in één jaar is verdubbeld, maar dat het in mijn gemeente nog niet verboden is. Daar ga ik wat aan proberen te doen, dacht ik!

Dian Oterboom

Van brief naar motie
Op vrijdag 12 juni stond ze in de lokale krant De Veendammer met haar missie. Ze stuurde een brief naar wethouder Bert Wieringa (portefeuille duurzaamheid en milieu) en werd uitgenodigd om over dit onderwerp te praten. Nog geen drie weken later, op maandagavond 29 juni, werd tijdens de raadsvergadering een motie voor een verbod op ballonoplatingen ingediend én aangenomen. Het verbod zal worden opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening. Missie geslaagd!

Blij dat het balletje is gaan rollen
“Ik ben erg blij dat de gemeente snel actie heeft ondernomen en dat het balletje is gaan rollen naar aanleiding van mijn ingezonden brief!” mailde Dian ons. Kijk hier voor tips over hoe je ballonoplatingen in jouw gemeente kunt verbieden. Heb je vragen, of ook goed nieuws? Mail Stichting De Noordzee op [email protected].

41% van de gemeenten heeft een ballonoplaatverbod
In juni presenteerde Stichting De Noordzee de Ballonnenmonitor 2020: 41% van de Nederlandse gemeentes had op dat moment een verbod op ballonoplatingen. In 2018 had pas 5% van de gemeenten zo’n verbod, en in 2019 was dat 17%. Goed nieuws voor de Noordzee, want veel opgelaten ballonnen belanden in zee en elke ballon die niet opgelaten wordt, valt ook niet omlaag. Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Ook Gemeente Veendam draagt het dit verbod nu dus bij aan een schone en gezonde Noordzee.