Die ballon gaat niet op - Stichting De Noordzee

GEZAMENLIJK PERSBERICHT
Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee
Amsterdam – Op Koningsdag is het weer zover: duizenden mensen laten ballonnen op. Hoe feestelijk ook, steeds meer ballonnen eindigen helaas als zwerfvuil in zee of in de natuur. Per 100 meter strand worden gemiddeld 16 aangespoelde ballonlintjes gevonden, vaak met resten van de ballon er nog aan. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Tijd voor een ludieke actie dus, roepen de Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Daarom ontvangen alle burgemeesters van Nederland vandaag een welkaartje380 heel bijzonder lintje met de post.
Donderdag 24 april, één dag voor de officiële Lintjesregen, vinden alle burgemeesters van Nederland een ballonlintje in de bus dat afgelopen zomer werd gevonden op het strand. Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen zal 24 april van 11.00 tot 12.00 het eerste lintje persoonlijk in ontvangst nemen, uitgereikt door leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen.
Naast de burgemeester is ook Z@pp eco-prof en houder van de gekste weetjes Daniël Poolen aanwezig om vragen van kinderen te beantwoorden. Frans Erinkveld van Staatsbosbeheer vertelt over de kommer en kwel van ballonnen in de natuur. Als beheerder komt hij er dagelijks vele tegen in het duingebied van Bergen.
Met de actie vragen de Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee in hun brief aan alle burgemeesters het lintje symbolisch te aanvaarden en het oplaten van feestballonnen te ontmoedigen. Want naast de ballon zelf is vooral het plastic lintje schadelijk voor het milieu. Met name vogels kunnen erin verstrikt raken.
De ballonnen dragen onbedoeld bij aan de plastic soep. Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Plastic Soup Foundation zegt: “Een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid plastic komt in het milieu en in zee terecht en dat vormt een grote bedreiging. Plastic vergaat namelijk niet en draagt bij aan het zwerfvuil en de plastic soep die wij samen met steeds meer mensen juist proberen te voorkomen.”
Daarnaast zijn de drie organisaties gestart met de website www.dieballongaatnietop.nl. Daarop is te lezen welke schadelijke gevolgen ballonnen voor de natuur kunnen hebben. Ook wordt men hier op leuke alternatieven gewezen. De Oranjeverenigingen van Bolsward en Oegstgeest hebben al aangekondigd af te zien van het oplaten van ballonnen en te kiezen voor een alternatief zoals een lampionnentocht.
Tot slot voor Koningsdag nog een goede tip: vul de ballon niet met helium, maar met gewone lucht, zodat de ballon niet de lucht in kan en gewoon door de kinderen mee naar huis genomen kan worden.