Afgelopen zaterdag was er in Zembla een uitzending over de dioxinepaling. Al in 2007 heeft de Voedsel- en Warenautoriteit er meerdere keren op aangedrongen een vangstverbod af te kondigen voor vervuilde paling. Tevergeefs. De paling wordt gewoon gevangen, verkocht en gegeten.
Het was best schokkend om te zien hoe erover gesproken werd tijdens de uitzending. Uitspraken als handel blijft handel zijn typerend. De handelaren verkopen de paling en deze wordt gewoon gegeten. Dat het giftig kan zijn zou wel meevallen. Wetenschappers van onderzoeksinstituten Imares en Rikilt blijven het ministerie waarschuwen dat deze paling niet veilig is om te eten. Tevergeefs.
Feit: Paling uit de Nederlandse grote rivieren en de Biesbosch voldoet niet aan de huidige Europese dioxinenormen. Exacte cijfers over hoeveel giftige paling wordt verhandeld, zijn er niet, maar onderzoekers gaan uit van zon 300.000 kilo wilde paling per jaar.
Afgezien van het feit dat de paling slecht is voor de gezondheid, gaat het ook slecht met de palingstand. De paling (aal) staat op de lijst van bedreigde diersoorten (CITES en IUCN). Het aantal glasalen dat de rivieren in trekt is nog maar 1% van begin jaren 80. De paling krijgt dan ook een liever niet eten advies op de Viswijzer. Meer dan genoeg reden om te kiezen voor een gezondere en duurzamere vis.
Programma zien?
Dioxinepaling gevaarlijk om te eten
leestijd: < 1 minuut